Budi dio naše mreže
Izbornik

Pulska biskupija proslavila svetkovinu sv. Tome apostola

Pula (IKA)

Apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije nadbiskup Dražen Kutleša predslavio je misu na svetkovinu sv. Tome apostola 3. srpnja u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina.

Misu su suslavili biskup u miru Ivan Milovan i tridesetak svećenika. Ta je misa ujedno bila i završnica Sinodalnog hoda u Porečkoj i Pulskoj biskupiji koji je započet 16. listopada prošle godine u porečkoj bazilici.

Na kraju misnoga slavlja blagoslovljen je novi kip svetoga Tome apostola koji je nabavljen za katedralu zahvaljujući donaciji jedne obitelji koja želi ostati anonimna. Kip je rađen po narudžbi u ateljeu sakralnih umjetnina „Ferdinand Stuflesser 1875“ u sjevernotalijanskoj regiji Alto Adige. Riječ je kipu u prirodnoj veličini klesanom u drvu te oslikanom bojama, a odjeća je naslikana u stilu rimskog građanina.

Svečanosti su, uz brojne vjernike Pulske biskupije, nazočili pulska dogradonačelnica Ivona Močenić te porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Mons. Kutleša je na početku homilije istaknuo neophodnost i vrijednost zajedničkog promišljanja temeljem smjernica sinodalnog hoda. Komentirajući dnevno evanđelje o sv. Tomi apostolu nadbiskup je istaknuo da si svaki čovjek, bez obzira na vjeru, postavlja egzistencijalna pitanja o Bogu i smislu.

„No postoje i druga pitanja koja nas progone, primjerice o patnji nevinih. Za nas vjernike temeljni je odgovor u Prvoj Pavlovoj poslanici Korinćanima gdje kaže da je temelj naše vjere tjelesno uskrsnuće Isusa Krista. Kada dođemo u razne probleme uvijek se trebamo vratiti na tu činjenicu jer, ako je to istina naše sumnje će se uvijek nadići. Ako to nije istina, onda je uzalud sve što vjerujemo“, rekao je predslavitelj.

Da bi to ispitali i došli do konkretnih odgovora, nadbiskup je kao pomoć naveo primjer sv. Tome. „On je bio, današnjim rječnikom rečeno, skeptik. Sve je stavljao u sumnju jer je bio takve naravi, ali važna je činjenica da je bio iskreni tražitelj i išao je tamo gdje su ga činjenice vodile.“

Predvoditelj je nadalje istaknuo četiri temeljne stvari s kojima se vjernici bore poput sv. Tome. U životu sv. Tome vidljivo je da ga do sumnje dovodi neuspjeh u njegovu životu povezan s njegovim karakterom. Vidjevši Isusa razapetog, prema ljudskim je mjerilima to smatrao neuspjehom i doživio je razočarenje. I ljudi u svome životu, gdje misle da su najjači, obično tu najviše griješe. Treba stoga razmišljati kao vjernici da događaji i razočarenja u životu ne dovedu čovjeka u razne sumnje. No, ako dođe do sumnje, i tada se uvijek treba vratiti na temelj, tjelesno uskrsnuće Isusa Krista u kojeg treba vjerovati.

Nadalje sv. Tomu je do sumnje doveo problem razumijevanja. Treba prihvatiti da je Isus „Put, Istina i Život“, da je on Istina i Put do spasenja. Treći razlog koji je doveo sv. Tomu do sumnje je pitanje patnje. Svatko je doživio bolest i smrt bliske osobe, u tim trenutcima je potrebno sjetiti se da je Isus Krist uskrsnuo, da je Bog stvorio svijet i da se nakon ovozemaljskoga života ponovno vraćamo njemu. Četvrta činjenica koja je sv. Tomu dovela do sumnji jest njegovo odvajanje od zajednice. Kada postoje problemi, ne treba se izolirati od zajednice jer upravo bližnji u zajednici pomažu da se vidi objektivna realnost života i da se prihvati samoga sebe.

„Kako je sv. Toma sve to nadvladao?“, zapitao se propovjednik. „Vjera se ne dokazuje prstom ni očima već se vjera dokazuje srcem, prihvaćanjem Boga. U tome nalazimo dvije važne osobine sv. Tome koje i mi trebamo imati u svome životu. Sv. Toma je bio iskren do kraja, nije se pretvarao, iskreno je pitao i tražio i to ga je dovelo do spasenja.  Druga Tomina karakteristika je da je bio vjeran. Naše društvo najviše pada na tome pitanju, ‚koliko smo vjerni jedni drugima?‘. Vjernost je temeljna odlika međuljudskih odnosa i društva, ako nema vjernosti cijeli sustav se urušava. Ako želimo imati odnos s Bogom jedino što nam preostaje je vjera u Isusa Krista. Svatko od nas najbolje zna vjeruje li. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju“, istaknuo je mons. Kutleša.

Propovjednik je pozvao sve okupljene da razmisle o spomenutim pitanjima jer o tome će biti pitani pred sudištem Božjim, na kraju zemaljskog hodočašća. Potaknuo je sve da mole Boga da im pomogne da ne budu nevjerni nego vjerni.

Nakon mise, na Trgu sv. Tome ispred katedrale održan je koncert suvremene duhovne glazbe na kojem su nastupili doc. art. mezzosopran Sofija Cingula, akademski glazbenik i kantautor Bruno Krajcar, Grupa Oton i Zbor Milost.

Duhovna priprava za proslavu svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije, u pulskoj je katedrali Uznesenja Marijina započela u četvrtak 30. lipnja, na spomendan Rimskih Prvomučenika.

Svetu misu prvoga dana trodnevnice predvodio je predstavnik Pulskog dekanata vlč. Joel Catary. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.  Drugoga dana trodnevnice misu je predvodio predstavnik Vodnjanskog dekanata vlč. Vladimir Brizić. U subotu 2. srpnja prije mise je pjevana svečana molitva prve večernje svetkovine sv. Tome apostola. Svetu misu predvodio je predstavnik Labinskog dekanata vlč. Stipe Breko. Nakon mise uslijedio je koncert klasične glazbe, nastupio je Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae.

U nedjelju 3. srpnja, na svetkovinu sv. Tome apostola, osim večernjeg misnog slavlja, bila je misa na talijanskom jeziku te župna misa za narod.