Budi dio naše mreže
Izbornik

Račišće: Biskup Glasnović predvodio proslavu svetkovine zaštitnika i 300 godina Župe sv. Nikole

Zagreb (IKA)

Župa sv. Nikole u Račišću na otoku Korčuli je svečanom euharistijom koju je na župnu svetkovinu, 6. prosinca predslavio dubrovački biskup Roko Glasnović proslavila 300. obljetnicu osnutka.

Za župnu proslavu je priređen bogat program, a i samo mjesto Račišće ove godine slavi 350 godina postojanja pa se tijekom godine organiziraju razna događanja.

Na početku mise kroz mjesto je prošla procesija s kipom svetog Nikole i barjacima sv. Nikole, Marije Pomoćnice kršćana, sv. Terezije od Djeteta Isusa, te barjacima bratovština iz Žrnova i Pupnata koje su dolaskom uveličale proslavu.

Govoreći o velikim obljetnicama koje župa i mjesto slave, biskup Glasnović je u propovijedi istaknuo da je sveti Nikola poslušan Božjem glasi živio svoj život. Osim roditelja i učitelja slušao je i učio od svog strica koji je bio biskup u Miri.

Važna dimenzija je da i mi učimo jedni od drugih. Ne smijemo biti samo zagledani u prošlost, na njoj svakako treba zahvaljivati, nego je potrebno s Bogom izgrađivati svoju budućnost, rekao je predslavitelj.

Budimo jedni drugima sveti Nikola danas, jer je sv. Nikola svima pomagao kako je mogao, te tako i mi poput njega možemo postajati sveti, jer nitko se kao svetac nije rodio već je to životom postao, poručio je biskup Glasnović.

Misu su susalvili župni upravitelj don Robert Karačić, dekan Korčulanskog dekanata don Frano Kuraja i drugi svećenici iz dekanata, te kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović. Pjevanje je predvodio župni zbor na čelu sa s. Kristinom.

Na kraju mise don Robert je zahvalio svima, i onima koji su tijekom povijesti izgrađivali župu i mjesto i ondje živjeli, ali i onima koji to čine danas. Nakon toga je biskupu uručen prigodan dar.

Nakon mise bio je zajednički tratamenat gdje su se mještani i njihovi gosti nastavili družiti. Proslava završava 7. prosinca koncertom klape Puntamika u čast sv. Nikole i mjesta Račišća.

Za proslavu obljetnice vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom. Prvog dana misu je predslavio don Mišo Pecotić, a pjevanje predvodio zbor mladih „Stope“ iz Blata. Drugog dana nakon nedjeljne župne mise blagoslovljeni su novi kalež i nabožni predmeti, a trećeg dana euharistijsko klanjanje predvodile su sestre dominikanke Kongregacije Svetih anđela čuvara iz Korčule. Nakon klanjanja blagoslovljena je i nova misnica.

Župa sv. Nikole, biskupa, u ribarskom naselju Račišće, ustanovljena je 1722. godine. Mjesto je nastalo od doseljenika koji su odmah po dolasku izgradili crkvu Marije Pomoćnice. Nedugo nakon toga korčulanski biskup Marin Drago ustanovio je Župu sv. Nikole, zaštitnika ribara, mornara i putnika. U izvješću biskupa Španića iz 1697. piše da je već tada bio postavljen kapelan, te da se u Račišću čuva Presveto u svetohraništu i da je postavljena krstionica.