Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva u posjetu Mariji Zvijezdi

Banja Luka (IKA/TABB)

Na poziv banjolučkog biskupa dr. Franje Komarice u službeni posjet nekadašnjoj slavnoj trapističkoj opatiji Marija Zvijezda, gdje je sada smješten Europski centar za mir i suradnju, došli su ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva iz Zagreba dr. Dinko Čutura i pomoćnik ravnatelja mag. Ladislav Dobrica, latinist i povjesničar.

Proveli su zajedno s biskupom i njegovim stručnim suradnicima nekoliko sati, upoznavajući se s izuzetno bogatom baštinom srednjo – i zapadno europske sakralne kulture i civilizacije, koju su ostavili iza sebe neumorni i nesebični pioniri europske prosvjete i kulture, civilizacije i industrijalizacije tijekom sedam i pol desetljeća svoga slobodnog djelovanja redovnici iz čak šesnaest europskih zemalja.

Goste iz Zagreba je posebno zanimao (nesređeni) arhiv, nesređena biblioteka u neuslovnim prostorima i rijetko bogata numizmatička zbirka. Vidjeli su neke od rijetkih eksponata knjiga čak iz šesnaestog i sedamnaestog stoljeća, a neki numizmatički rariteti potječu čak iz prvoga milenijuma.

Biskup i njegovi suradnici uglednim stručnjacima iz Zagreba pokazali su prostorije koje se uređuje i nacrte polica koje se uskoro trebaju raditi za smještaj bogate biblioteke, arhiva i numizmatike.

Oduševljeni sa svime što su prvi puta vidjeli, voditelji Hrvatskog državnog arhiva nisu krili svoju radost a ni svoju spremnost „čim prije“ pristupiti i konkretnom načinu pružanja stručne pomoći, da se to izuzetno kulturno blago počelo stručno obrađivati i ispravno sređivati za sadašnje i buduće generacije Banjolučana kao i svih drugih žitelja te zemlje i okoline.

Biskup im je srdačno zahvalio za dolazak i spremnost da sa svoje strane učinkovito i stručno pomognu naporima njegovim i njegovih suradnika oko pravilnog vrednovanja i prezentiranja te jedinstvene europske civilizacijske baštine u krilu Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije.

Biskupu su se u zahvaljivanju pridružili i predsjednik i potpredsjednica udruge prognanih Banjolučana „Nazaret“ Vinko i Jacinta Laštro, koji su s još nekoliko prognanih Banjolučanki došli uređivati prostorije „malog“ samostana za najavljene hodočasnike iz Hrvatske i drugih europskih zemalja.