Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor pape Franje sa studentima u Aziji

Vatikan (IKA)

U okviru inicijative koju promiču Papinsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku i Sveučilište Loyola u Chicagu papa Franjo će se 26. rujna poslijepodne susresti online sa studentima iz raznih južnih područja azijskoga kontinenta. Bit će to treći takav susret, nakon onih s mladima s američkoga kontinenta i iz Afrike, prenosi Vatican News.

Graditi mostove diljem južne Azije – svrha je trećeg susreta s papom Franjom koji promiče inicijativa „Gradimo mostove“ Papinskoga povjerenstva za Latinsku Ameriku, Instituta za pastoralne studije i Ureda za globalno zauzimanje i za zajednicu Sveučilišta Loyola iz Chicaga. Protagonisti susreta koji želi biti odgovor na Papin poziv na sinodalnu Crkvu, ovoga će puta biti mladi studenti iz različitih područja južne Azije. Taj događaj slijedi nakon prva dva susreta pape Franje sa studentima iz Amerike i subsaharske Afrike, održanih 24. veljače i 1. studenog 2022. godine. Prijenos uživo ponovno će biti dostupan na Youtubeu i to na tri jezika: engleskom, španjolskom i hindskom.

Podijeljeni u male skupine kako bi razmišljali o važnim temama

Sudionici, studenti koji pripadaju različitim strukturama i fakultetima toga geografskog područja, od Pakistana do Indije i Nepala, bave se različitim disciplinama, od psihologije do informatike, od fizike do ekonomije, a radili su podijeljeni u 12 malih skupina unutar kojih su se mogli uključiti u slušanje, dijalog i razlučivanje o zajedničkim društvenim problemima, jer, kako potiče sâm papa Franjo, „susret, slušanje, razlučivanje“ prava je metoda za sinodsku interakciju, kako bi se izbjeglo upuštanje u beskorisne i uzaludne rasprave; dakle, razlučujmo kako bismo djelovali. Upravo će predstavnici svake pojedine skupine biti glasnogovornici ostalih te će se virtualno susresti s Papom u utorak, 26. rujna.

Sinodalna Crkva koja u središte stavlja nadu

U srcu inicijative „Gradimo mostove“, kao što kaže njezin naslov, je cilj da se krene od udaljenosti koje često postoje među narodima i kulturama kako bi se premostile izgradnjom mostova koje čine uzajamne razmjene iskustava, prijedloga i dijeljenja rada – sada kao i u budućnosti – u svrhu globalnih zajedničkih ciljeva, kao što su održivost okoliša, ekonomska pravednost i cjeloviti ljudski razvoj. Formula virtualnog susreta omogućuje međusobnu povezanost dalekih predgrađa i razgovor različitih marginalnosti koje čine nezaposlenost, siromaštvo, nasilje, omogućujući onima koji su u to uronjeni da prvi put dožive prostore slobode u kojima ih se sluša i u kojima mogu ponuditi svijetu svoje vizije i nade, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Azija papa Franjo razgovor studenti