Budi dio naše mreže
Izbornik

Razmatra se mogućnost odlaska Pape Franje u Libanon

Vatikan (IKA)

„To je mogućnost koja se još uvijek razmatra“, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, odgovarajući na novinarska pitanja o mogućem Papinom posjetu Libanonu, prenosi Vatican News u srijedu 6. travnja.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni oglasio se nakon objave na Twitteru libanonskog predsjednika o Papinome putovanju toj zemlji. Naime, libanonski predsjednik Michel Aoun na svome je korisničkom računu komentirao Papin posjet u Zemlju cedrova: „Libanonci su dugo čekali ovaj posjet kako bi izrazili svoju zahvalnost na pažnji Njegove Svetosti prema Libanonu i kako bi mu zahvalili na inicijativama koje je poduzeo u ime zemlje i molitvama koje je uputio za mir i stabilnost“.

Papa Franjo primio je libanonskog predsjednika u Vatikanu u ožujku, a predsjednik Aoun se potom sastao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama mons. Paulom Richardom Gallagherom. Za vrijeme razgovora u Državnome tajništvu naglašen je značaj dobrih bilateralnih odnosa između Svete Stolice i Libanona, čija se 75. obljetnica obilježava ove godine. Usmjerena je pozornost na ozbiljne socio-ekonomske probleme s kojima se zemlja suočava, kao i situaciju s izbjeglicama, u nadi da će pomoć međunarodne zajednice, nadolazeći izbori zakonodavne vlasti i potrebne reforme doprinijeti jačanju mirnog suživota među raznim vjerskim konfesijama koje žive u Zemlji cedrova.

Na kraju je bilo govora i o katastrofalnim posljedicama eksplozije u luci u Beirutu 4. kolovoza 2020., s osvrtom na zahtjev za pravdom i istinom koji su izrazile obitelji žrtava, objavio je tada u priopćenju Tiskovni ured Svete Stolice. Papa Franjo više je puta izrazio želju za posjet Libanonu. Godinu dana nakon eksplozije u luci u Beirutu, Papa je na općoj audijenciji misli uputio prema toj zemlji, osobito žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su ostali bez domova i posla.

„Moje je želja da vas posjetim velika i ne umaram se moliti za vas kako bi Libanon ponovno postao poruka bratstva, poruka mira za cijeli Bliski istok“, rekao je. Sveti je Otac isto tako održao u srpnju 2021. Dan molitve i razmišljanja za Libanon, ugostivši patrijarhe i poglavare Istočnih crkava iz Zemlje cedrova u Vatikanu. Po povratku iz apostolskog pohoda u Irak, Papa je novinarima rekao kako je u pismu kardinalu Bechari Raïu obećao put u Libanon.

Zemlju cedrova posjetio je Ivan Pavao II. 1997., a papa Benedikt XVI. u 2012., što je ujedno bio njegov posljednji apostolski pohod. Prvi papa koji je pak kročio na libanonsko tlo bio je Pavao VI. 1964., prenosi Vatican News.