Budi dio naše mreže
Izbornik

Razriješen status Katoličkoga školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik

Travnik (IKA/KTA)

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi nadbiskupa Tome Vukšića i reis-ul-uleme Huseina Kavazovića omogućeno je da se zakonski razriješi status i pravo na financiranje u formi zakona, koji KŠC-u u Travniku i travničkoj Medresi daju važnost kao i drugim školama.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vukšića i reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića omogućeno je da se zakonski, a ne samo Odlukom Vlade donesenom 2014., razriješi status i pravo na financiranje u formi zakona, koji i Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku i travničkoj Medresi pridaju važnost kao i drugim školama, s odobrenim pravima i obvezama. Obveza Osnivača vjerske zajednice, ističe se u priopćenju iz KŠC-a u Travniku, je stvarati prikladne materijalne uvjete, obnova i uređenje zgrade, te nabavke potrebno instrumentarija za izvođenje nastave, te stručno usavršavanje djelatnika.

Na Saboru Kantona/Županije u Središnjoj Bosni, na njenoj 29. sjednici održanoj 20. rujna potvrđen je raniji prijedlog Vlade kojim je omogućeno da se dvije institucije u Travniku – Katolički školski centar „Petar Barbarić“ i travnička Medresa mogu kandidirati na kapitalne projekte, osim investicijskih zahvata na zgradama, vezane za nastavu. Za takav model statusa glasali su svi poslanici svih stranaka.

Katolički školski centar utemeljen je 1998. godine kao jedini slijednik Velike nadbiskupske gimnazije, koja je osnovana 1882. godine, a rad joj je nasilno prekinut u veljači 1945. godine od komunističkih vlasti. Zbog velikog broja prognanih iz travničkog kraja, i nemogućnosti obnove škole, u Centru je utemeljena i osnovna škola. Katolički školski centar u Travniku dao je veliku potporu povratku prognanih. Vrhbosanska nadbiskupija uspjela je kroz elaborat opravdati potrebu takvih škola, pokazavši da postoji opravdani javni interes. Djelovanje škole i Sjemeništa u mnogom je bilo otežano nevraćanjem cijele zgrade „Gimnazije“. Sudski proces i borba za povrat trajao je više od dvadeset godina.

Lokalne kantonalne/županijske vlasti u Središnjoj Bosni pomagale su djelovanje Centra kroz grantove, a 2008. Centar, kao i travnička Medresa, temeljem Odluke Vlade dobile su na sigurnosti, jer je spomenutom odlukom tretirano pitanje financiranja dvije škole kojima su osnivaču vjerske zajednice.

Godine 2014., Odlukom iste Vlade pokušalo se omogućiti da se i Medresa i KŠC mogu kandidirati na kapitalne projekte, osim investicijskih zahvata na zgradama, vezane za nastavu.

Rješenje djelomično ispravlja štetan odnos koji je uspostavila bivša država prema vjerskim zajednicama. Omogućava se stabilnost i daljnji razvoj dvije iznimno značajne odgojno-obrazovne institucije u Travniku, koje nisu suprotstavljene postojećem odgojno-obrazovnim institucijama, nego ih obogaćuju dodatnim vrijednostima. Cijeli proces je pripremilo Ravnateljstvo Medrese i Centra, strpljivo su, uime učenika i djelatnika, lobirali za pravni status koji je od vitalnog interesa za daljnji razvoj.

Ogroman doprinos dali su ministar obrazovanja Bojan Domić te premijer u Vladi SBK Tahir Ledno sa suradnicima. Detaljno iskomuniciravši važnost te Odluke, predsjednik Sabora KSB Josip Kvasina uvrstio je navedenu točku na sjednicu Sabora koja je plebiscitarno potvrđena od svih poslanika. Osobit doprinos dao je i bivši apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, te predsjednik Federacije BiH  Marinko Čavara. Obveza je i Medrese i KŠC potpisati dodatni sporazum s nadležnim Ministarstvom u kojim će biti definirane njihove obveze i aktivnosti, poštujući vlastitosti koje su zajamčene i Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, temeljnom Ugovoru između Svete Stolice i države BiH, te postignutim stupnjem samostalnosti Sustava katoličkih škola za Europu u BiH. Spomenuta Odluka Sabora je veliki izazov i podrška, koja daje sigurnost i stabilnost, ali i obvezu podizanja kvalitete i vrijednosti obrazovnog-odgojnog procesa u Medresi i Katoličkom školskom centru.