Budi dio naše mreže
Izbornik

Redovnički dan u BiH okupio 250 Bogu posvećenih osoba

Međugorje (IKA)

Na 23. Redovničkom danu koji se u subotu 4. rujna održava u Međugorju okupilo se je više od 250 redovnika i redovnica iz čitave Bosne i Hercegovine, izvijestio je Radio Mir, a prenijela Nedjelja.

Nazočnima se na početku obratio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić. Kazao da je papa Franjo na svetkovinu sv. Josipa 2018. objavio apostolsku pobudnicu Gaudete et exultate (Radujte se i kličite) o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

„Potaknuta upravo ovom pobudnicom Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života iste je godine u Rimu organizirala međunarodni skup na temu Posvećenje i posvećenje po evanđeoskim savjetima. Kaže Papa: ‚Ne treba biti biskup, svećenik, redovnik ili redovnica da bi netko bio svet. To nije tako. Svi smo pozvani biti sveti‘“, rekao je, između ostaloga, u uvodnom obraćanju mons. Palić.

Molitva za pokojnog mons. Hozera

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je potom kao domaćin zaželio dobrodošlicu. Naglasio je da se Dan trebao održati prošle godine, što se zbog situacije s koronavirusom nije dogodilo.

„Bogu hvala u tako velikom broju, lijepom broju, smo se okupili danas ovdje i radostan sam zbog toga i želim vam da se ovdje ugodno osjećate”, kazao je fra Marinko pozvavši nazočne da se zajedno pomole za nedavno preminuloga apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryka Hosera.

Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić te predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković.

Prigodno izlaganje

Nakon pozdravnih govora, provincijski ministar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko održao je izlaganje o zborniku radova Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia.

„Pojam posvećeni život ukazuje na to da postoji izvjesno posvećenje Bogu koje je karakterističan element toga zvanja i tim činom posve ne prestaje ona druga vrsta posvećenja prisutna u svim kršćanskim zvanjima. Od krštenja svi u Crkvi sudjeluju u istom radikalnom posvećenju, ali nakon krsnog posvećenja koje je ključno, znatan dio vjernika – kaže se ovdje – živi još jedno posvećenje koje određuje put kršćanskog života u mnoštvu slojeva Crkve, koje se sastoji od posvećenih ili zaređenih osoba“, kazao je, između ostaloga, fra Miljenko.

Nakon predavanja bila je prigoda za slavlje sakramenta ispovijedi čime je završen prvi dio programa Redovničkog dana u BiH.

U drugom dijelu, mons. Palić predslavit će euharistiju, a u popodnevnim satima održat će se Skupština za članove KVRPP-a BiH. Zatvaranje je predviđeno oko 17 sati, prenijela je Nedjelja.

 

23. Redovnički dan u Međugorju