Budi dio naše mreže
Izbornik

Redovnik Greene govorio o iščekivanju Pape Franje u Južnom Sudanu

Vatikan (IKA)

Irski svećenik misionar i izvršni direktor Solidarnosti s Južnim Sudanom, redovnik Jim Greene, govorio je za Vatican News iz glavnog grada Jube, ističući Papin skori posjet te iščekivanje koje vlada u zemlji, prenosi Vatican News.

Sveti Otac će 3. veljače otputovati u Južni Sudan, gdje će ostati do 5. veljače. Sastat će se s civilnim vlastima zemlje, katolicima, raseljenim osobama i drugim kršćanima.

Hodočašće mira

Papa Franjo se redovito u kontekstu svog posjeta opisuje kao hodočasnik mira. Posjetit će zemlju koja je duboko podijeljena i u kojoj su već dugo vremena prisutni nasilni sukobi.

Katolički svećenik misionar Greene je istaknuo kako je postignut određeni napredak u rješavanju krize u Južnom Sudanu. Trenutačno nema sukoba na nacionalnoj razini, te se radi na ponovnom ujedinjenju oružanih snaga. Zajednica Sant’Egidio (katolička laička organizacija koja je snažno uključena u omogućavanje mirovnih pregovora u zemlji) je napravila sve što je u njihovoj moći da omogući mirovne pregovore s onim skupinama koje prije nisu bile prisutne u pregovorima, rekao je misionar.

Međutim, istaknuo je da je, iako trenutačno nema sukoba na nacionalnoj razini, prisutno mnogo nasilja na lokalnoj razini.

Brojni Južnosudanci također su raseljeni zbog sukoba, poplava i klimatskih promjena. Stoga i dalje postoji vrlo ozbiljna kriza koja još uvijek traje, dodao je Greene.

Iščekivanje uoči apostolskog posjeta

S obzirom na to, redovnik Greene je zaključio: „Mislim da morate razumjeti da u iščekivanju posjeta je najprisutnija emocije nade. Nadam se da će Papin posjet pomoći ljudima da riješe razlike, dati im novu motivaciju, novo ohrabrenje da se razlike iz prošlosti, sukobi i traume mogu riješiti te da različite grupe mogu doći i živjeti zajedno.“

Priznao je da je, kada je Papino planirano prošlogodišnje putovanje odgođeno, došlo do „strašnog razočaranja“.

Prisutna je bila velika radost oko posjeta, iz niza razloga: zato što je Papa pokazao „razumijevanje za patnje naroda Južnog Sudana“, te prikazao „znakove njegove osobne predanosti prema promicanju mira kao obvezu Crkve prema ovdašnjim vjernicima“.

Sada kada je posjet ponovno zakazan, misionar Greene je rekao da je prisutno veliko iščekivanje – u tijeku su rasprave na radiju, plakati, čak i „automobili koji idu uokolo imaju naljepnice s likom pape Franje želeći mu izraziti dobrodošlicu u zemlju“.

Ekumensko hodočašće

Južni Sudan je zemlja s većinskim kršćanskim stanovništvom, iako je teško utvrditi točne brojke, katolicizam i anglikanizam općenito se smatraju najvećim denominacijama.

Sveti Otac putuje u Južni Sudan zajedno s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i moderatorom Opće skupštine Škotske Crkve Jimom Wallaceom, prenosi Vatican News.