Budi dio naše mreže
Izbornik

Rektor Tanjić na simpoziju „Izazovi ruskog rata protiv Ukrajine i etička načela održivog mira u Europi“

München (IKA)

Simpozij „Izazovi ruskog rata protiv Ukrajine i etička načela održivog mira u Europi“ održao se u Münchenu 12. i 13. veljače u sklopu Münchenske sigurnosne konferencije, a simpozij su organizirali Sveučilište Ludwig Maximilian iz Münchena, Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Lavova i Sveučilište Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država. U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta na simpoziju je sudjelovao rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Susret je započeo molitvom za mir koju je predvodio biskup Bohdan Dzyurakh, apostolski egzarh za Ukrajince bizantskog obreda u Njemačkoj i Skandinaviji, zajedno s kardinalom Reinhardom Marxom, nadbiskupom Münchena i Freisinga.

U glazbenom dijelu sudjelovali su studenti Collegium Orientale iz Eichstätta.

Simpozij su svojim pozdravnim govorima otvorili u ime domaćina prof. dr. sc. Markus Vogt, pročelnik Katedre za kršćansku društvenu etiku i prof. dr. sc. Christof Breitsameter sa Sveučilišta Ludwig Maximilian, kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, direktor Zaklade njemačke biskupske konferencije Renovabis prof. dr. sc. Thomas Schwartz, prof. dr. sc. Clemens Sedmak, direktor Nanovic Instituta za Europske studije na Sveučilištu Notre Dame i rektor Ukrajinskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Taras Dobko.

Na simpoziju su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Ludwig Maximilian iz Münchena, Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Beču, Karolovog sveučilišta u Pragu, Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država, Nacionalnog sveučilišta Karazin (Harkiv), Sveučilišta Wuppertal, Europskog humanitarnog sveučilišta iz Minska/Vilniusa, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Bernandinskog visokog učilišta iz Pariza, Belfer Center Harvard Kennedy School iz Sjedinjenih Američkih Država, Katoličke visoke škole iz Münchena, te institucija: Njemačke komisije Iustitia et Pax iz Berlina, Međunarodnog društva za komparativno proučavanje civilizacija iz Gdanjska, Leibniz Instituta za studije istočne i jugoistočne Europe iz Regensburga te Nadbiskupskog sjemeništa Lantershofen u Njemačkoj. Sudionicima simpozija pridružili su se i Jan Tombinski, veleposlanik Europske unije u Ukrajini (2012. – 2016.) i Svetoj Stolici (2016. – 2020.) (Krakov), Robert Brinkley, britanski veleposlanik u Ukrajini (2002.-2006.) (Perth, Škotska) i Marek Misak iz Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) iz Bruxellesa.

Održana su predavanja i okrugli stolovi poput „Nikada više ili Sudar civilizacija“, „Trauma komunizma i novo lice totalitarizma“, „Borba za slobodu, cjelovitost Europe i demokraciju u cijelom svijetu“, „Između naivnog pacifizma i nuklearne apokalipse: u potrazi za Pravičnim mirom“ te „Sigurnost naspram pravde?“.

Prof. dr. sc. Željko Tanjić sudjelovao je na okruglom stolu „Borba za slobodu, cjelovitost Europe i demokraciju u cijelom svijetu“.

Sudionici su na kraju simpozija donijeli zajedničku izjavu u dokumentu „Unapređenje etičke dimenzije europske sigurnosti“. Tekst izjave nalazi se na poveznici.