Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječ dobrodošlice biskupa Komarice tajniku za odnose s državama nadbiskupu Gallagheru

Banja Luka (IKA/KTA)

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher pohodio je u petak, 18. ožujka 2022. sjedište Banjolučke biskupije te u katedrali Sv. Bonaventure predvodio euharistijsko slavlje. Riječi dobrodošlice banjolučkog biskupa Franje Komarice prenosimo u cijelosti.

Draga Ekscelencijo, nadbiskupe mons. Gallagheru,
predstavniče Svetog Oca, pape Franje!

S iskrenom radošću i zahvalnošću Bogu, Svetom Ocu i Vama osobno, izražavam Vam srdačnu dobrodošlicu na početku ovog svetog misnog slavlja u našoj katedrali sv. Bonaventure. To činim u ime svih članova moje biskupije, ovih nazočnih – pomoćnog biskupa mons. Semrena, svećenikâ, redovnicâ i Kristovih vjernika laika – kao i svih onih nenazočnih, koji znaju za Vaš dolazak k nama i mole Boga – zajedno s nama – da on bude blagoslovljen.

Prije 19 godina, ovdje je molio s nama veliki i sveti papa Ivan Pavao II. i ostavio nam veliki dragocjeni dar u osobi mladog banjolučkog vjernika laika blaženog Ivana Merza. Njega je papa označio svijetlim primjerom kršćanskog načina života i apostolskog zalaganja, a kao Blaženika dao nam ga kao „zaštitnika i suputnika u ponovnoj izgradnji onoga što je srušilo nasilje, u pomirbi i promaknuću istinske društvene obnove u pravdi i miru“.

Vi ste večeras među nama kao jedan od najbližih suradnika sadašnjeg Svetog Oca, pape Franje. Želim Vam javno posvjedočiti i ujedno zamoliti da moje svjedočenje prenesete Svetom Ocu, da smo se trudili i trudimo se biti i ostati vjerni u ispunjavanju Kristove zapovijedi praštanja, ljubavi i mirotvorstva. To smo prakticirali i za vrijeme rata. Za to smo tada dobili riječi zahvalnosti i blagoslova od tadašnjeg Svetog Oca Ivana Pavla II. Zahvaljujući osobitoj pomoći i zaštiti Božje dobrote i milosrđa, ova se generacija domaćih katolika ni u čemu nije ogriješila o živote svojih sugrađana nekatolika, nego je mnogima ne samo oprostila nego dobro činila i još uvijek čini. To dobro znaju naši sugrađani nekatolici. Mnogi od njih iskreno žale što je 4/5 domaćih katolika – ni krivi ni dužni – brutalno protjerano iz svog rodnog grada i iz svojih župa, da se više u njih ne vrate.

Mi, malobrojni preostali katolici ovoga grada i biskupije, ne posustajemo konkretnim karitativnim, odgojno-obrazovnim i drugim projektima za opće dobro našeg društva konkretno doprinositi prijeko potrebnom pomirenju u našem gradu i zemlji. Molimo Boga da se pri tome ne umorimo, nego da budemo i ubuduće ustrajni. Ujedno molimo Duha Svetoga, da prosvijetli pamet i potakne srca domaćih i međunarodnih političara da nam prestanu otežavati, nego da nam pomognu u prijeko potrebnom svekolikom obnavljanju našeg društva i u izgradnji pravednog, trajnog, mirnog zajedničkog života.

Molim Vas, da večeras i Vi s nama zajedno na tu nakanu molite Boga, Oca svih ljudi i svih narodâ, ne samo u ovoj zemlji nego na cijeloj zemaljskoj kugli!

Draga mi je dužnost a i radost izraziti bratsku, srdačnu dobrodošlici i Vama dvojici naše braće, koji ste u pratnji Njegove Ekscelencije, Vama mons. Janusze Stanisławe Błachowiak i Vama mons. Amaury Medina Blanco, otpravniče poslova Apostolske nuncijature u našoj zemlji.

S osobitom radošću izražavam srdačnu dobrodošlicu i Tebi, dragi brate u biskupskoj službi mons. Tomo, koji s nama večeras po prvi put slaviš svetu misu kao novi vrhbosanski nadbiskup i naš metropolit. Neka dobri Bog obiljem svoga blagoslova prati cijelu Tvoju buduću nadpastirsku službu u našoj metropoliji. I za to ćemo večeras moliti Gospodina.

Draga Ekscelencijo, nadbiskupe Paule Richarde, molim Vas da nas uvedete u slavlje svete euharistijske žrtve!