Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječki nadbiskupi posjetili Cjelodnevni boravak Doma za dementne

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić i umirovljeni riječki nadbiskup Ivan Devčić posjetili su ponedjeljak, 5. veljače 2024. Caritasov Cjelodnevni boravak Doma za osobe s demencijom, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Nadbiskupi su razgovarali s djelatnicima i korisnicima te zdravstvene ustanove.

S obzirom da demencija predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, Riječka nadbiskupija je zbog veličine problema skrbi za osobe s demencijom pokrenula projekt Doma za osobe s demencijom kako bi omogućila uključenje oboljele osobe s demencijom u društvo. Sve to čini i kako bi pomogla i olakšala članovima njihovih obitelji, osobito u uravnotežavanju njihovog poslovnog i obiteljskog života.

Cjelodnevni boravak Doma je prva faza projekta te je nadbiskup Uzinić izrazio nadu za skorašnjim omogućavanjem realizacije druge faze koja bi bila otvorenje stacionarnog smještaja. Njome bi druga i treća etaža ustanove služile stacionarnoj skrbi za 18 korisnika u srednjoj i teškoj fazi bolesti.

Privremena ravnateljica, Kristina Klanac Badovinac, izrazila je radost zbog posjeta kazavši da on mnogo znači i djelatnicima i korisnicima. Dodala je kako je zanimanje građana za usluge Cjelodnevnog boravka veliko i te usluge trenutno koristi 12 osoba koje u Domu borave od 7-17 sati. Za korisnike su osigurana dva glavna obroka, doručak i ručak te užina. Kapacitet je 15 korisnika i uz navedeno, usluge koje se pružaju u Cjelodnevnom boravku su: briga o zdravlju, njega (samo za korisnike kojima je potrebna pomoć u samozbrinjavanju), fizikalna terapija, aktivno provođenje vremena i radne aktivnosti, nutritivna skrb te socijalna skrb.

Sve informacije obitelji budućih korisnika mogu saznati pozivom na broj telefona: 051 569-503.