Budi dio naše mreže
Izbornik

Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije

Rim (IKA)

"Cisco", poznata tehnološka tvrtka, pridružila se pozivu za razvoj algoritma koji regulira rad umjetne inteligencije (AI), objavljuje Papinska akademija za život i Zaklada RenAIssance na kraju susreta održanog u Rimu 24. travnja, a prenosi Vatican News.

“Jako smo radosni što se Cisco pridružio Rimskom pozivu jer je to tvrtka koja ima ključnu ulogu kao tehnološki partner u usvajanju i implementaciji umjetne inteligencije, nudeći vještine za infrastrukturu, sigurnost i zaštitu podataka i AI sustava”, riječi su nadbiskupa Vincenza Paglie, predsjednika Papinske akademije za život i Zaklade RenAIssance, komentirajući događaj na kojem je Chuck Robbins, izvršni direktor Cisco System Inc., potpisao Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije. “Kada smo 2020. po prvi put skrenuli pozornost svijeta na potrebu i hitnost traženja  etike u razvoju algoritama koji se nalaze u osnovi umjetne inteligencije, odmah smo shvatili da je tada sazrelo vrijeme i za to”, nastavlja mons. Paglia. „Danas znamo da umjetna inteligencija više nije tema industrije, a razmišljanje o etici njezina razvoja hitnije je nego ikad. Ovaj novi potpis iz Rimskog poziva to dokazuje.”

Ovaj dokument već su potpisale međunarodne tehnološke tvrtke poput Microsofta i IBM-a te institucije poput FAO-a, mnoga sveučilišta diljem svijeta, tvrtke i privatni pojedinci kao i predstavnici triju abrahamskih religija. “Dajući velike mogućnosti, umjetna inteligencija iz temelja mijenja naš svijet, ali stavlja nas i pred nove izazove. Gotovo 40 godina Cisco je gradio mreže koje povezuju ljude i organizacije diljem svijeta, a danas gradimo kritičnu infrastrukturu i sigurnosna rješenja koja će potaknuti razvoj umjetne inteligencije”, rekao je Chuck Robbins, predsjednik i izvršni direktor Cisca. “Načela Rimskog poziva usklađena su s Ciscovim uvjerenjem da se tehnologija mora graditi na temeljima povjerenja na najvišim razinama, kako bi se kod svih potaknula uključiva budućnost.”

Svečanost potpisivanja Rimskog poziva, kako se i navodi u priopćenju dvaju promotora, uslijedila je nakon audijencije izaslanstva kod pape Franje u Vatikanu. Na kraju događaja, o. Paolo Benanti, izvanredni profesor etike tehnologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana, znanstveni direktor Zaklade RenAIssance, kao i član Savjetodavnog tijela za umjetnu inteligenciju Ujedinjenih naroda, izjavio je: “Jedan od temeljnih elemenata za rješavanje transformacija umjetne inteligencije je i omogućavanje njezinih sposobnosti koje brzo napreduju i transformiraju mnoge industrije. Kako bi se omogućile sposobnosti umjetne inteligencije na etičan način, potrebno je djelovati u više smjerova: razviti velike, visokokvalitetne i nepristrane baze podataka za obuku modela umjetne inteligencije; omogućiti pristup IT infrastrukturi; izgraditi sposobnosti umjetne inteligencije; uspostaviti okvire upravljanja za razvoj umjetne inteligencije; sustavi umjetne inteligencije moraju biti transparentni, odgovorni i usklađeni s ljudskim vrijednostima”.

Današnji Ciscov potpis na Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije, zaključuje o. Bernanti, “predstavlja korak naprijed u ovom procesu, zahvaljujući Ciscovoj predanosti razmišljanju iz perspektive odozgo prema dolje, proaktivnom upravljanju i ublažavanju rizika, kao i u širokoj perspektivi transformativnog učinka umjetne inteligencije u industrijskim sektorima i društvu”.

Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije dokument je koji je osmislila i promovirala Papinska akademija za život, a kasnije i Zaklada RenAIssance, koju je papa Franjo osnovao 2021. s ciljem njegova širenja, a dokument poziva na etički pristup umjetnoj inteligenciji. Ideja mu je promicati osjećaj zajedničke odgovornosti između međunarodnih organizacija, vlada, institucija i privatnog sektora u pokušaju stvaranja budućnosti u kojoj svaki pojedinac može imati koristi od tehnološkog napretka i to tako da tehnološki napredak jamči poštivanje dostojanstva svakog pojedinca i našeg zajedničkog doma. Ulaganjem u novi algoritam, potpisnici se obvezuju slijediti načela Rimskog poziva u smislu transparentnosti, uključivosti, odgovornosti, nepristranosti, pouzdanosti, sigurnosti i privatnosti.

Neprofitna Zaklada RenAIssance, s druge strane, ima za cilj poduprijeti antropološko i etičko promišljanje novih tehnologija o ljudskom životu, a koje promiče Papinska akademija za život. Za postizanje ovih ciljeva i širenje Rimskog poziva za etiku umjetne inteligencije, Zaklada RenAIssance ima za cilj poticati znanstvene inicijative i suradnje s međunarodnim tijelima, suverenim državama, sveučilištima, istraživačkim centrima, privatnim i javnim tvrtkama koje razvijaju aktivnosti, usluge i studije na području umjetne inteligencije.

Cisco Systems Inc. osnovan je 1984. godine u Kaliforniji (SAD). Putem inteligentnih mreža i arhitektura koje integriraju proizvode, usluge i softverske platforme, a zahvaljujući vezama među ljudima, procesa, podataka i objekata, Cisco omogućuje tvrtkama i ljudima da se povezuju, komuniciraju, proučavaju i surađuju. Iskorištavajući potencijal digitalizacije, a s ciljem stvaranja uključive budućnosti za sve, djeluje u različitim sektorima: nude rješenja, softvere i opremu za umrežavanje, računalstvo, podatkovne centre, oblake, platforme za komunikaciju i suradnju, rješenja i usluge za kibernetičku sigurnost mreža, podataka i aplikacija. Tvrtka je također razvila svjetski program obuke, nazvan Cisco Networking Academy Program, koji studentima omogućuje da nauče dizajnirati, graditi i održavati mreže koje mogu biti podrška nacionalnim i globalnim organizacijama, te da se specijaliziraju u područjima kao što su razvoj aplikacija, kibernetička sigurnost i drugo. Od svog osnutka, ovaj je program omogućio obuku u osnovnim i profesionalnim računalnim vještinama za više od 20 milijuna ljudi diljem svijeta.