Budi dio naše mreže
Izbornik

Rođenje sv. Ivana Krstitelja i ivanjski krijes

Desmerice (IKA)

Uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja u mjestu Desmerice u Župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom svečano je proslavljen patron mjesne kapele posvećene i blagoslovljene pred devet godina, od kada se taj blagdan izuzetno svečano slavi u širem ogulinskom kraju.

U sudjelovanju stotinjak vjernika i hodočasnika misu je predslavio župni vikar Župe sv. Križa iz Ogulina Bruno Lovaković u suslavlju domaćeg župnika Zagorja i Modruša Ivice Miloša, dok je pjevanje predvodio župni zbor iz Zagorja uz orguljsku pratnju Bernarde Puškarić. Na misi su se okupili i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović uz zamjenika Danijela Vukelju.

„Uz Isusovo rođenje Crkva slavi još samo dva rođenja koja su bila oslobođena od ljage istočnoga grijeha, BDM i Ivana Krstitelja, dok se za ostale svece slavi dan njihove smrti odnosno rođenja u nebu“, istaknuo je na početku propovjednik. Istaknuo je trostruko svjedočenje Ivana Krstitelja na Božji poziv u službu spasenja. Prvo je posvjedočio svojim isposničkim načinom života superiornost duhovnih vrijednosti nad čarima života, živjevši i hraneći se u pustinji. Tamo je sazrijevao u molitvi za svoju proročku službu. Ivan je zatim svojim nastupom na rijeci Jordanu izazvao veliki interes naroda i nije dopustio da ga smatraju Mesijom, što mnogi ne bi mogli odoljeti. Konačno, Ivan je podnio svoje svjedočanstvo života, jer je došao na udar nemoralnim moćnicima. Uz svjedočanstvo neokaljanog života i svjedočanstvo proročke službe, dao je i svjedočanstvo krvi, svjedočanstvo mučeništva“, zaključio je vlč. Lovaković.

Nakon mise održano je veliko druženje hodočasnika uz glazbu, hranu i piće, da bi u noći Ivanjski krijes zapalili gradonačelnik Domitrović, župnik Župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić i predsjednik MO Desmerice Zlatko Francetić.