Budi dio naše mreže
Izbornik

Sa Zemljom trebamo postupati nježno

Vatikan (IKA)

U poruci sudionicima simpozija koji se 13. prosinca održao u Madridu o temi „Voda, poljodjelstvo i prehrana – izgradimo budućnost“ papa Franjo upozorio je: „Stol trebamo učiniti mjestom susreta i bratstva, a ne samo prostorom za razmetanje, rasipništvo i inat".

Današnji izazovi čovječanstvu toliko su slojeviti da zahtijevaju zbir ideja, sjedinjene napore, upotpunjavanje perspektiva, te istodobno odricanje od isključivoga samoljublja i pogubnoga protagonizma, poručio je Papa sudionicima skupa koji je organiziralo više akademskih, društvenih i crkvenih ustanova, uz sudjelovanje Organizacije Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu, prenosi Vatican News.

Osvrnuvši se na temu simpozija, Papa je istaknuo kako je biblijska mudrost uočila čvrstu povezanost između kiše, uroda i hrane, stavljajući ju u vidik zahvalnosti, a ne pohlepnosti ili iskorištavanja. Stoga je potaknuo na odgovornost kako ne bismo popustili bijednim računicama koje nas sprječavaju da pomognemo potrebitima, lišenima temeljnih dobara. Papa je potom pohvalio namjere simpozija da izgradi budućnost, što sadrži smisao za pozitivno, prinos blagostanja, otvorenost za drugoga, uzajamnost i suradnju.

To su bitni čimbenici dosljedne, solidarne i velikodušne suradnje, u društvu koje u središte stavlja ljudsku osobu i njezina temeljna prava, i koje ne dopušta da ga povuku sporni interesi kojima se obogaćuju samo rijetki ljudi, ali nažalost, uvijek isti. To će biti također način kojim će budućim naraštajima biti zajamčeni potrebni izvori kako bi u punini uživali u dostojnom životu, istaknuo je Sveti Otac.

Uputio je apel da se donesu čvrste odluke i postave temelji pravednoga i inkluzivnoga društva, koje će znati iskorijeniti zlo gladi koja pogađa tako veliki dio čovječanstva, unatoč tomu što Zemlja ima prirodnih bogatstava dostatnih, u količini i kvaliteti, za sve ljude; te društva koje zna zaštititi okoliš čuvajući njegovu ljepotu i štiteći bogatu raznovrsnost ekosustava, te brižno obrađujući polja bez pohlepe i ne nanoseći nepopravljive štete.

Prema Zemlji se imamo odnositi nježno, a ne onako kako se događa na brojnim područjima planeta, gdje je voda zagađena, gdje se gomila otpad, sve više krče šume, gdje je zrak loš, a tlo kiselo, upozorio je Papa te dodao da sve to stvara štetnu gomilu nevolja i bijede.

Sveti Otac osudio je i rasipanje hrane, istaknuvši pritom da je vrlo važno odgojiti djecu i mlade da se zdravo prehranjuju, a ne da jednostavno jedu. Ispravno se prehranjivati znači poznavati vrijednost hrane, osloboditi se frenetičnoga i kompulzivnoga konsumizma, te napraviti od stola mjesto susreta i bratstva, a ne samo prostor za razmetanje, rasipništvo i inat. Na kraju je Papa izrazio nadu da će na tom skupu dozrijeti obnovljena volja za djelovanjem kako bi Zemlja bila zajednički dom koji prima sve ljude, dom otvorenih vrata, mjesto zajedništva i blagotvornoga suživota.

Ključne riječi:
Fao Madrid Papa