Budi dio naše mreže
Izbornik

SAD: Odgođeno izvršenje smrtne kazne na saveznoj razini

Washington (IKA)

U Sjedinjenim Američkim Državama odgođeno je prvo izvršenje smrtne kazne na saveznoj razini, predviđeno za 12. srpnja, protiv čega su prosvjedovali i američki biskupi, objavio je Vatican News.

Dvije nedavne odluke Vrhovnoga suda poništile su, nakon 17 godina, moratorij na smrtnu kaznu.

Bilo bi to prvo pogubljenje na saveznoj razini od 2003. godine, na teret bijelca, sljedbenika suprematizma, Daniela Leeja, koji je 1999. godine optužen za smrt jednoga bračnog para i njihove osmogodišnje kćeri. Suci jednoga suda odlučili su je odgoditi nakon što su prihvatili zahtjev obitelji žrtava, koja nije mogla biti prisutna zbog straha od zaraze koronavirusom. Zapravo, majka i baka dviju žrtava, protivna smrtnoj kazni, već je prije više puta pozvala predsjednika Trumpa da pomiluje osuđenika.

Za srpanj i kolovoz predviđena su 4 pogubljenja, nakon odluke Vrhovnoga suda da ponovno uvede smrtnu kaznu na saveznoj razini. Toj se odluci mnogi protive, počevši od američkih biskupa i drugih vjerskih vođā koji smatraju da je važno usredotočiti se na zaštitu i očuvanje života, a ne na pogubljenja. „Kazna ne smije nikada isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije“, istaknuli su biskupi u svom priopćenju. U posljednjih 45 godina na saveznoj razini pogubljene su 3 osobe.

Papa Franjo je, slijedom apela svojih prethodnika protiv smrtne kazne, više puta tražio od državnih vlasti u cijelom svijetu da se zauzmu za potpuno ukidanje izvršavanja smrtne kazne. „Ljudsko se dostojanstvo nikada ne gubi, pa ni kada se počini najgori zločin“, ističe Papa. Život je dar koji valja štititi, i izvor je svih drugih darova i svih drugih prava. Nikada se ne smije odustati od uvjerenja da i krivcu treba dati mogućnost za pokajanje.