Budi dio naše mreže
Izbornik

Sagrađen zvonik pokraj župne crkve sv. Nikole Tavelića u Somboru

Sombor (IKA)

U godini jubileja župne crkve sv. Nikole Tavelića u Somboru, župljani su, predvođeni svojim župnikom preč. Josipom Štefkovićem, sami pokraj crkve izgradili drveni zvonik i postavili zvona koja su prvi put zvonila na Treću nedjelju došašća, 12. prosinca 2021.

Župna crkva sv. Nikole Tavelića na Bezdanskom putu u Somboru ove godine slavi 50. obljetnicu svoga postojanja. Izgrađena je darovima i radom vjernika, u svega nekoliko mjeseci 1971. godine. Tijekom minulih desetljeća župljani su se uvijek sami brinuli o svojoj crkvi, održavali ju i uređivali – u njoj se na bogoslužja skupljali.

Međutim, crkva, koja je modernijeg izgleda, dosad nije imala zvonik ni zvona. „U zvonik koji smo izgradili postavili smo dva manja zvona, od kojih je mlađe iz 1929. godine, a starije iz 1771. Ovo zvono, staro 250 godina, konkurira za najstarije zvono u široj okolici. Zvona su iz ostavštine obitelji Falcione. Korištena su nekada na kalvarijskoj kapeli u Somboru. Već su godinama bila izvan uporabe. Za njih su ovom prigodom izrađeni novi jarmovi, jedan bat koji je nedostajao i sve ostalo što je bilo potrebno da se mogu podići u zvonik i da se njima može ručno zvoniti. Potom su elektrificirana i automatizirana da bi se mogla programirati da zvone ujutro, u podne i navečer, te prije svetih misa i drugih bogoslužja. Sve je to urađeno entuzijazmom i dobrovoljnim radom župljana, Bogu na slavu“, rekao je župnik Štefković.

Na Treću adventsku nedjelju, prije svete mise, kada bunjevački Hrvati katolici slave Materice, zvona su prvi put zazvonila, na veliku radost okupljenog puka, pogotovo onih koji su sudjelovali u radovima. Tako su i sadašnje generacije vjernika posvjedočile da su dostojni nasljednici svojih predaka, priopćili su iz Subotičke biskupije.