Budi dio naše mreže
Izbornik

Salezijanci i isusovci organizirali međunarodnu konferenciju za mlade na Filipinama

Manila (IKA)

Azijski isusovci i salezijanci na Filipinima ugostili su više od 700 sudionika iz Azije, SAD-a i Europe na međunarodnoj konferenciji o pastoralu mladih pod nazivom „Putovati s mladima” koje se održalo od 13. do 15. travnja u Manili. Na konferenciji su sudjelovali i članovi Studentskog katoličkog centra Palma iz Zagreba.

Konferenciju su organizirali Loyola School of Theology i Don Bosco School of Theology.

Profesori i učitelji, župnici i kapelani, redovnici i redovnice, pastoralni djelatnici i studenti tražili su odgovor na pitanje: „Što je danas potrebno mladima da bi živjeli Crkvu?” Govornici su bili uglavnom stručnjaci s područja teologije, sociologije i psihologije.

Predsjednik Komisije za rad s mladima pri Filipinskoj biskupskoj konferenciji mons. Rex Andrew C. Alarcon istaknuo je da je poziv na sinodalnost istinski poziv na crkveno obraćenje. To nije obraćenje samo pojedinaca nego zajednica i zapravo cijele Crkve. Papa Franjo poziva na poniznost, a mons. Alarcon rekao je kako je to srce sinodalnosti.

Prodekan za međunarodnu suradnju Loyola School of Theology, p. Rogel Anecito L. Abais, pozvao je sudionike na dijeljenje osobnih iskustava, jer služeći mladima i raznim kulturama mogu obogatiti jedni druge i imati plodonosnije apostolate.

Prodekan na Institutu za pastoralnu formaciju, salezijanac Martin M. Macaseat, rekao je da učitelji i oni koji rade s mladima ne trebaju toliko biti predavači koliko pratitelji mladih i podrška na njihovom putu do punine života.

Jednu od održanih 10 radionica pod nazivom Jesuit Youth Ministry in Croatia pripremili su Marija Selak, Mateja Potroško i Marina Grubišić iz SKAC Palme Zagrebu i bogoslov Mate Žaja, SJ koji trenutno studira teologiju na Filipinima. Sedamdesetak sudionika konferencije gledali su i slušali o SKAC-ovom ljetnom programu Modravama, kušali modravsko maslinovo ulje i iskustveno doživjeli kako isusovci rade s mladima u Hrvatskoj.

Najavljeno je kako je to tek prva u niz konferencija kojima je svrha povezivanje i zajednička briga za mlade u cijelom svijetu.

Ključne riječi:
isusovci mladi salezijanci skac palma