Budi dio naše mreže
Izbornik

Samoborska župa proslavila svetkovinu zaštitnice sv. Anastazije

Samobor (IKA)

Drevna samoborska Župa svete Anastazije mučenice proslavila je u nedjelju, 15. siječnja svetkovinu nebeske zaštitnice. Svečanu misu predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda fra Milan Krišto.

Koncelebrirali su župnik i samoborski dekan preč. Ivica Cik, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Željko Janjić, voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić i župnikom Župe Svete Marije Okićke Nikola Sanjković. Evanđelje je navijestio samoborski đakon Domagoj Topić, a za vrijeme mise ispovijedao je župni vikar vlč. Marko Nimac.

Brojni su samoborski župljani i vjernici iz drugih župa u Samoborsko-okićkom dekanatu došli proslaviti ovaj za župljane, nakon Uskrsa i Božića, najznačajniji vjerski blagdan. Poseban ton svečanom slavlju dali su predstavnici samoborskih bratovština, udruga i društava, koji djeluju u župi, pa se tako, u svojim svečanim odorama, okupilo članstvo bratovština svetog Jurja, svete Helene, svetog Antuna Padovanskog, svetog Filipa i Jakoba, svetog Vinka, Planinarske bratovštine svetog Bernarda te u narodnim nošnjama članovi udruga Etno fletno i Ekosspiritus.

Misnom slavlju nazočila je i Samoborska narodna garda, kao i članovi Udruge branitelja 151. Samoborske brigade, braniteljskih udruga iz Svete Nedelje i Jastrebarskog, Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnih vatrogasnih društava Samobor, Bobovica, Bregana, Otok, Klokočevac i Vrbovec, Policijske postaje Samobor i sestre Služavke Malog Isusa iz samostana Sv. Ivana Krstitelja u Samoboru.

U župnoj crkvi, koja je bila i premala da primi sve koji su poželjeli biti na ovoj proslavi, našli su se i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot sa svojim zamjenikom Petrom Burićem i privremenim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove Hrvojem Frankićem te njegovim zamjenikom Krunoslavom Znikom. Uz njih, bogoslužju su nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, nekadašnji saborski zastupnik Davor Ivo Stier i prodekan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Gordan Črpić.

„Svetopisamska čitanja i evanđelje dana, koja su nam se danas navijestila za ovu velesvetkovinu govore nam s jedne strane o ustrajnosti svjedočanstva, a s druge o potrebi zahvaljivanja jer najveća je molitva otkriti divna Božja djela koja već sada imamo i za njih zahvaljivati. Boga trebamo slaviti i u nevoljama života jer one su svojevrsni ispit našeg duhovnog stanja i pouzdanja u Gospodina. Bog je, darujući nam svoga Sina, prvi na svoja leđa, slikovito rečeno, uzeo terete grijeha našeg života. On je onaj koji iscjeljuje dušu čovjeka i daje nam da kroz tu prokušanost živimo novost života. Oni koji Krista nisu upoznali imaju pravo vidjeti na našim licima radost i smisao života, kojega se ne može samo tako zaslužiti, imati i sačuvati ljudskim snagama. Isus šalje nas kršćane među druge ljude da im donesemo novu nadu života koju je i sveta Anastazija u svoje vrijeme donosila onima koji su, jednako kao ona, bili progonjeni. Iskustvo kršćanske vjere je oslonac na Boga da nas, opet slikovito rečeno, vodi svojom Očinskom rukom“, rekao je, uz ostalo, u svojoj homiliji fra Milan Krišto.

Preč. Ivica Cik zahvalio je na kraju svima koji su pridonijeli ovoj proslavi, a posebno euharistijskom predvoditelju fra Milanu Krišti, koji je ovih dana pohodio svoje franjevačko bratstvo i ovdašnji samostan u redovitoj vizitaciji. „Zahvaljujemo Trojedinom Bogu što nam je podario svetu Anastaziju mučenicu za nebesku zaštitnicu. Stoljećima čuva grad Samobor i ovu veliku župu. Njezin život i sveta smrt poticaj su nam da se više utječemo u njezin moćni zagovor kod Boga“, rekao je samoborski župnik.

Misna molitva i pjesma na kraju bogoslužja bila je posvećena i našoj domovini koja 15. siječnja proslavlja obljetnicu svog međunarodnog priznanja.