Budi dio naše mreže
Izbornik

Samostan na Čiovu ustupljen na upravljanje braći Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Čiovo (IKA)

U Samostanu sv. Ante na Čiovu u Trogiru, koji pripada Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, potpisan je u ponedjeljak 4. prosinca ugovor o ustupanju toga samostana na upravljanje franjevcima Franjevačke provincije Bosne Srebrene, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije. 

Ugovor su potpisali provincijalni ministar franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko.

Potpisivanju su nazočili dosadašnji upravitelj samostana fra Matija Matošević i novi upravitelj fra Ivan Jelić. Ispred Konzervatorskog odjela u Trogiru bila je prisutna Jelena Grabovac, koja je pomogla u utvrđivanju i popisivanju važnijih slika i sakralnih predmeta. Nakon potpisivanja ugovora, potpisan je i zapisnik primopredaje samostana te je pregledana sva potrebna dokumentacija.

Taj drevni samostan do sada su vodili franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima, opslužujući i obližnju Župu sv. Jakova. Nakon primopredaje uslijedio je zajednički objed u Samostanu sv. Ante za kojega se pobrinuo novi domaćin fra Ivan Jelić. Fra Matija će ostati u samostanu još oko mjesec dana, pomažući subratu da se uputi u život i djelovanje samostana i župe te će potom prijeći na novu službu u Samostan sv. Ante na Poljudu, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.