Budi dio naše mreže
Izbornik

Saniran krov zvonika crkve sv. Marka na Veprincu

Veprinac (IKA)

Limeni pokrov zvonika crkve sv. Marka na Veprincu, oštećen u nevremenu, saniran je 25. svibnja 2023. te se crkva i prostor oko nje opet mogu sigurno koristiti, izvijestili su iz Mjesnog odbora Veprinac–Učka.

Tvrtka „Elektro-Vukelić“ iz Kastva i alpinist iz tvrtke „Motiv“ Alen Turkalj interventno su sanirali lim na zvoniku koji se 16. svibnja zbog velikog vjetra otrgnuo s krova, a jedan dio ostao je opasno visjeti ugrožavajući boravak ispod zvonika, zbog čega su vatrogasci i policija bili zatvorili prilaz vidikovcu.

Srećom je jučer bilo lijepo vrijeme bez vjetra pa se taj delikatni i opasni zahvat mogao obaviti na 25 metara visokom zvoniku. Limovi koji su ostali visjeti pričvršćeni su vijcima, tako da više nema opasnosti od njihovog pada, a kompletna sanacija će uslijediti nakon odabira ponuda koje prikuplja veprinački župnik i to što bude moguće prije jer je dio zvonika bez pokrova, javili su iz MO Veprinac–Učka.

Veprinački župnik Zrinko Nikolić potvrdio je da će se slavlja sakramenata potvrde i prve pričesti održati u veprinačkoj crkvi kako je predviđeno, s obzirom na to da više nema opasnosti i da se prostor oko crkve može sigurno koristiti. Krizma će biti u subotu 27. svibnja u 10 sati, a prva pričest u nedjelju 28. svibnja u 11 sati.

Nakon sanacije je za sve mještane, turiste i posjetitelje ponovno otvoren i pristup veprinačkom vidikovcu Brituhu te, kako je rekla predsjednica Mjesnog odbora Veprinac–Učka Zorica Sergo, opet mogu mogu uživati „va najlepšen poglede na svete“, prenosi Novi list.