Budi dio naše mreže
Izbornik

Sasina: Hodočasnici iz Banja Luke na proslavi Nedjelje Božjeg milosrđa

Sanski Most (IKA)

U župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Sasini kod Sanskog Mosta, u kojoj se već nekoliko godina javno časte zavjetna slika Milosrdnog Isusa i relikvije sv. Faustine Kowalske, u nedjelju 16. travnja proslavljena je Nedjelja Božjeg milosrđa. Svečanu misu predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

U slavlju su, uz domaće župljane, među kojima je bilo i nekoliko pristiglih iz Hrvatske i Švicarske, sudjelovali hodočasnici iz Banje Luke.

Njih su predvodile sestre Misionarke ljubavi sv. Terezije iz Kalkute i Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Domaćini su bili, uz župnika preč. Adolfa Višatickog, sestre Misionarke Božjeg milosrđa, koje imaju svoju redovničku kuću uz župnu crkvu.

Svečanoj misi prethodila je zajednička pobožnost Božjem milosrđu.

Na početku misnog slavlja sve je pozdravio župnik Višaticki i izrazio radost zbog pristiglih hodočasnika iz Banje Luke. Kratko je prikazao prošlost i sadašnjost te patničke župe, u kojoj je još prije 50 godina bio župnikom nekoliko godina. Misionarke Božjeg milosrđa u župu su stigle prije 8 godina.

Biskup Franjo Komarica je prije uvođenja u misno slavlje izrazio svoju radost zbog brojnih pozitivnih događanja u župi u kojoj se – kao rijetko kojoj u cijeloj biskupiji – osobito časti Božje milosrđe i sv. Faustina, zahvaljujući upravo domaćim redovnicama.

U prigodnoj propovijedi biskup je, nadovezujući se na liturgijska čitanja, najprije naglasio dragocjenost istinski življene kršćanske vjere, koja nužno omogućuje zajedništvo među Kristovim vjernicima. Upozorio je na današnju ugroženost toga i takvog zajedništva, koje slabi utjecaj kršćana u njihovom potrebnom doprinošenju općem dobru.

Tijekom propovijedi se posebno zadržao na poticajima o Božjem milosrđu svim članovima Katoličke Crkve koje su oni dobivali i dobivaju – osobito od trojice zadnjih papa: sv. Ivana Pavla II, Benedikta XVI i pape Franje. Citirao je više važnih mjesta iz njihovih pobudnica. Tako i riječi pape Franje „Milosrđe je najveći navještaj koji Crkva može dati današnjem svijetu. Današnji ljudi od Crkve očekuju da s njima zna hoditi i pružati vjersko svjedočenje, koje se solidarizira sa svima, a posebno s osamljenima i gurnutima na rub društva“.

Biskup je zatim govorio o svetoj redovnici Faustini i njenim zaslugama za naviještanje i promicanje u Crkvi i svijetu Božjeg milosrđa, što je osobito aktualno u ovom vremenu života i poslanja Crkve. .

Naglasio je i velike zasluge mlade redovničke Zajednice Misionarki Božjeg milosrđa za dolazak „relikvija“ ove svetice i njihovo javno čašćenje u toj župi. Govorio je i o milosrdnom djelovanju jedne druge velike svetice novog vremena, sv. Terezije iz Kalkute i njenih sestara koje blagoslovljeno već godinama djeluju u središtu biskupije. Zahvalio je Bogu za obje ove redovničke zajednice i pozvao sve da mole za njih i za nova duhovna zvanja u biskupiji.

Pri kraju misnog slavlja nazočnima se obratila i poglavarica zajednice s. Miroslava Ljevar, zahvaljujući Bogu i svima koji im pomažu da mogu uspješno širiti Božje milosrđe.

Slavlju Nedjelje Božjeg milosrđa prethodila je trodnevnica. Osim svakodnevne molitve i mise u određene sate u crkvi, svake prve subote u mjesecu se slavi i posebna misa sa svim štovateljima Božjeg milosrđa i sv. Faustine koji toga dana stignu u to malo ali perspektivno svetište.