Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća vojnika, policajaca i branitelja u Mariju Bistricu

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira 29. hodočašće hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja u Mariju Bistricu koje će se održati u nedjelju, 3. listopada 2021. Tim je povodom u utorak, 21. rujna, u zgradi Vojnog ordinarijata održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu hodočašća.

Sastankom je predsjedao vojni biskup Jure Bogdan, a sudjelovali su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, zapovjednik hodočašća brigadni general Ivan Turkalj, zamjenik zapovjednika iz MUP-a Josip Bukvić, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič, rektor bistričkog svetišta vlč. Domagoj Matošević, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici raznih ustrojbenih cjelina Hrvatske vojske i policije, članovi Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Saveza povijesnih postrojbi i drugi.

Vojni ordinarij Jure Bogdan pozdravio je sve prisutne i prepustio riječ generalnom vikaru Vojnog ordinarijata don Marku Medi koji je moderirao sastankom. Na početku je generalni vikar istaknuo da će se ovogodišnje hodočašće odvijati u posebnim okolnostima pandemije Covida-19, stoga će broj hodočasnika i program biti smanjeni i prilagođeni situaciji. U prostoru svetišta na otvorenom ispred glavnoga oltara, od 8 sati do mise, hodočasnici će imati mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi. Od 8.30 do 9.30 sati održat će se pobožnost križnoga puta, koju će hodočasnici pratiti sa zauzetih mjesta u Svetištu, dok će predsjedatelj slavlja s najužom pratnjom obilaziti postaje križnoga puta. Euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati predvodit će vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, a završetkom mise završit će i ovogodišnje hodočašće. Hrvatska radio televizija će ovogodišnje hodočašće pratiti izravnim prijenosom na Prvome programu Hrvatske televizije (HTV1) i Prvome programu Hrvatskog radija (HR1), s početkom u 10 sati.

Zapovjednik hodočašća brigadni general Ivan Turkalj izvijestio je o aktivnostima koje su dosad provedene u pripremi hodočašća i upoznao je okupljene s aktivnostima koje slijede. Dogovorene su pojedinosti vezane za organizaciju hodočašća i daljnja zaduženja za njegovu pripremu.

Biskup Bogdan zazvao je na okupljene Božji blagoslov u daljnjem radu u pripremi hodočašća.