Budi dio naše mreže
Izbornik

Scenski prikaz križnoga puta u župama Subotičke biskupije

Subotica (IKA/TU)

Grupa mladih iz Bačkog dekanata Subotičke biskupije tijekom korizmenih nedjelja posjećivala je župe biskupije te održavala scenski prikaz Isusovog križnog puta.

Mladi, koje je predvodio duhovni pomoćnik župa Bačkog dekanata vlč. Dominik Ralbovsky u zajedništvu sa s. Kristinom Ralbovsky, OV te salezijancima suradnicima, ASC organizirali su po župama scenski prikaz križnoga puta kako bi vjernike potaknuli na intenzivnije proživljavanje pobožnosti križnoga puta. U scenskom prikazu su također sudjelovala djeca i mladi iz župe u kojoj se prikaz održavao.

Ove godine mladi su posjetili župe u Baču, Plavnu, Novom Sadu, Bajmoku i Somboru.

Pobožnost se tijekom korizme odvijala u crkvi ili vani na Kalvariji, ovisno o vremenskim uvjetima toga dana. Dok je molitelj predvodio pobožnost, mladi bi obučeni u adekvatne kostime u tišini uprizorivali određenu postaju. Na taj način vjernici su si mogli predočiti događaje s Isusovog križnog puta.

Nakon pobožnosti upriličilo bi se druženje u župi. Vlč. Dominik je pripremao za djecu kokice i šećernu vunu.

Po riječima samih vjernika uvidjela se potreba takvog načina pobožnosti: „Sama pomisao na križni put daje nam do znanja da nas Isus ljubi. Ljubi nas toliko da je za nas trpio i umro na križu. Isti taj put otvorio nam je srce i možemo dodirnuti dušom njegove boli gledajući kako ga bičuju, muče i izruguju mu se. Ne postoje riječi kojima bi se moglo opisati osjećaje tijekom koračanja s njim na tom putu. Čak su i djeca na drugačiji način počela gledati Isusovu muku. Glumeći najteži period njegova života uspjeli su nam približiti svaku postaju i tako doprijeti dublje do naših srdaca.“