Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedma srijeda Velike devetnice u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Mnoštvo hodočasnika sudjelovala je u pobožnosti svetom Josipu i misnom slavlju na sedmu srijedu Velike devetnice 28. veljače u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misu je predvodio vlč. Milan Pušec, a propovijedao je vlč. Taras Barščevski.

Hodočasnike su predvodili župljani Pohoda Blažene Djevice Marije iz karlovačkog naselja Mahično sa župnikom vlč. Ivanom Braovcem, a pored brojnih drugih Josipovih štovatelja pridružili su im se župljani Blažene Djevice Marije Snježne iz Belca i Svetog Dominika iz Konjšćine sa svojim župnikom mr. Milanom Pušecom koji je predvodio misno slavlje. Propovijedao je izv. prof. dr. sc. Taras Barščevski, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličali članovi župnog dječjeg zbora „Ivanovi anđeli“ iz Stupnika i Lučkog pod vodstvom mr. art. Eve Kirchmayer-Bilić, koja je na kraju misnog slavlja svjedočila svoju vjeru te prezentirala aktivnosti Udruge „Pasionska baština“ kojoj je predsjednica.

Pobožnost svetom Josipu vodio je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta te je koncelebrirao misu zajedno s vlč. Antunom Kolićem, župnikom Banije.

U homiliji između ostalog prof. Barščevski je kazao kako su prošla točno dva tjedna od početka ovogodišnjeg korizmenog puta. „Put obraćenja i silaženja iz gornje Galileje u Jerihon, put koji vodi od formalnosti vanjštine u unutrašnjost i dubinu vlastitog srca te put poniznosti i služenja drugima, put uzlaska koji vodi iz Jerihona u Jeruzalem, put prosvjetljenja kako bismo u poniznosti i služenju drugima prepoznali pravu veličinu Božje slave i vladavine i u tami križa vidjeli svjetlost uskrsnuća te u smrtnom kriku čuli riječi života. Nastavimo ovaj naš korizmeni put koji započinje obraćenjem i silaženjem u dubine našega srca kako bi vidljiva djela pokajanja donijela dostojne plodove obraćenja. Tada ćemo oslobođeni tereta vlastitog egoizma moći započeti i naš uspon koji je uvijek zahtjevniji od silaženja prema visinama Kraljevstva nebeskog koji se sastoji od otvorenosti drugima i služenju bližnjemu kako bismo i mi zajedno s Jakovom i Ivanom pili čašu Sina čovječjeg i postali sudionici njegovog uskrsnuća i života vječnoga“, kazao je propovjednik.

Pri kraju misnog slavlja svoju vjeru je svjedočila mr. art. Eva Kirchmayer-Bilić, predsjednica Udruge „Pasionska baština“.