Budi dio naše mreže
Izbornik

Seminar za animatore i članove misijskih skupina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Đakovo (IKA)

50-ak sudionika nazočilo je seminaru za animatore i članove župnih misijskih skupina, koji je održan 25. veljače u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Nakon pozdrava i uvodne riječi nadbiskupijskog povjerenika za misije preč. Ante Šiška, nazočni su zapjevali pjesmu „Idi kaži cijelom svijetu“. Uslijedila je molitva za misije koju je sastavio kapucin fra Ivica Vrbić, misionar u Mineru u Boliviji.

Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela sestra Ivana Margarin pozdravila je nazočne i upoznala ih s institucijom Papinskih misijskih djela i samim pojmom misija. Istaknula je da Papinska misijska djela kao ustanova Crkve imaju 120 nacionalnih uprava diljem svijeta, a samo djelovanje Papinskih misijskih djela očituje se kroz četiri segmenta. Svaka nacionalna uprava obuhvaća i djeluje kroz sva četiri djela.

Papinska misijska djela u Hrvatskoj su usko povezana s Papinskim misijskim djelima u Bosni i Hercegovini. Hrvatska danas ima 72 misionara (48 redovnica, 12 redovnika i 12 dijacezonskih svećenika), koji su raspoređeni na četiri kontinenta, konkretnije u 23 zemlje. Pomoć misijama može se realizirati kao pomoć konkretnom misionaru ili na različite nakane: izgradnja škole, vrtića, pomoć gladnima, pomoć za pitku vodu i sl. Sestra Ivana Margarin upoznala je nazočne s raznim načinima prikupljanja sredstava za misije.

Nakon zajedničkog dijela, uslijedio je rad u četiri radionice. Prva radionica bila je radionica župe Svete Obitelji iz Osijeka. Misijska skupina te župe prepoznatljiva je po svojim konkretnim akcijama koje se očituju kroz organizaciju humanitarnih koncerata, prikupljanje novčanih i materijalnih sredstava za točno određene misije (svaki put neka druga misija), prikupljanje misnih nakana za Papinska misijska djela, te direktno povezivanje s misionarima koji djeluju u misiji za koju se prikupljaju sredstva. Isto tako, pokazali su putem prezentacije kako su ugostili misionare koji su svojim informacijama iz prve ruke svjedočili o potrebama i životu u misijama.

Druga radionica bila je radionica Misijskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije, a u kojoj je voditeljica istaknula nazočnima kako je potrebno u svom misijskom djelovanju dati sve od sebe za potrebe misija, a sve u skladu s mogućnostima. Isto tako, prezentirala je kao napraviti dekoracije koje se mogu prodavati te prihod od prodaje namijeniti za misije.

U trećoj radionici – radionici župe sv. Ćirila i Metoda iz Vinkovaca, voditeljica je objasnila na koji način djeluje njihova misijska skupina te pokazala ručne radove čijom prodajom pribavljaju sredstva za misije. Nadalje, objasnila je način izrade jednog od radova.

Četvrta radionica bila je radionica Nacionalnog misijskog ureda iz Zagreba u kojoj su nazočni pozvani na čitanje „Radosne vijesti“, časopisa koji objavljuje vijesti o misonarima i misijskim djelima te su suradnici pozvani da šalju svoje priloge o događanjima u njihovim župama vezanim uz misijsko djelovanje. Također, nazočni su upoznati s akcijama koje se provode u okviru ovog ureda.

Nakon završenog rada u radionicama, suradnici i animatori su razmijenili dojmove o radionicama. Radi bolje povezanosti i protoka informacija, nadbiskupijski povjerenik za misije preč. Ante Šiško predložio je kreiranje grupe putem aplikacije Viber u kojoj će biti svi suradnici i animatori. Isto tako, istaknuo je da mu je potrebno dostaviti kontakt podatke povjerenika za misije u župi, kao i godišnji izvještaj o misijskom djelovanju u župi. Izrazio je volju i želju za pohod župama i susret s misijskim skupinama koje djeluju po župama, ali to je moguće ostvariti samo po pozivu župnika dotične župe. Radi što kvalitetnijeg djelovanja rodila se ideja o osnivanju užeg povjerenstva za misije unutar nadbiskupije, kao i prijedlog zajedničkog misijskog projekta na razini nadbiskupije. Da bi se misijski suradnici međusobno bolje upoznali i surađivali otvorena je mogućnost zajedničkog druženja uz slavlje euharistije i klanjanje u Šumanovcima.