Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesta srijeda Velike devetnice sv. Josipu u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Milan Dančuo predvodio je u srijedu, 21. veljače 2024. misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, izvijestili su iz Svetišta.

Koncelebrirali su karlovački dekan preč. Dražen Karačić, župnik Župe Sveta Tri Kralja vlč. Antun Kolić i rektor Josipova svetišta mons. Antun Sente. Hodočasnike su predvodili župljani Župe Sveta Tri Kralja iz karlovačkog naselja Banija. Na misi su pjevali udruženi zborovi banijske župe predvođeni Darkom Foginom.

U prigodnoj homiliji dr. Dančuo je između ostalog kazao da je šesta srijeda Velike devetnice posvećena duhovnoj pripravi za proslavu svetkovine sv. Josipa.

Svetac koji je i nama blizak. Svaki put kada se zagledamo u njegov lik možemo vidjeti kako svetost nije nešto nedostižno, već ono što itekako možemo postići. Nije bez razloga svetkovina sv. Josipa upravo u korizmeno vrijeme jer korizma koju smo započeli prije tjedan dana jest poziv nama da u konkretnosti svakodnevnog života nastojimo otkrivati Božji poziv i nasljedovati Krista“, kazao je propovjednik.

Vlč. Dančuo je napomenuo da vjernici ako žele nasljedovati sv. Josipa trebaju biti konkretni i jednostavni poput sv. Josipa. „Sveci nisu bili veliki zato jer su radili velike stvari, niti sv. Josip u konačnici nije radio nešto veliko, izvanredno kako bi to danas mogli tumačiti, nego je ponizno i strpljivo prihvatio ono što je Bog stavio u njegov život. I zato da bi mogli doista doživjeti njegovu svetkovinu, da bi mogli prepoznati njegov blagoslov i zagovor u našem životu onda nas ovo korizmeno vrijeme poziva da nastojimo i mi živjeti taj put kojega je sv. Josip živio. On je to živio u Svetoj Obitelji brinući se za Isusa, a mi smo pozvani živjeti upravo u redovitosti našega života i moliti Gospodina snagu za konkretna djela ljubavi“, kazao je.

„Korizma nas poziva da uđemo u nutrinu našega srca, a to je najteže. Lako se baviti drugima, znamo kako bi drugi trebali živjeti, znamo njihove slabosti, znamo kako bi svijet trebao živjeti. Sve znamo najbolje za druge, ali najteže je ući u vlastitu nutrinu, u vlastito srce, suočiti se s našim slabostima, strahovima, s vlastitim životnim traumama, poteškoćama. Stoga nas korizma poziva da zakoračimo u našu nutrinu, te iz dana u dan otkrivamo što nam to Gospodin govori“, rekao je.

Vlč. Dančuo je napomenuo da čovjek današnjice stalno nešto želi. „To opterećuje čovjeka današnjice te je u opasnosti da ne primijeti ono bitno i na tome zahvali dobrom Bogu. Upravo je korizmeno vrijeme dobra prilika za ući u naše srce, u našu nutrinu da bismo mogli prepoznati Božju prisutnost. Na kraju ćemo spoznati da je Bog puno bliži nama samima nego mi sami“, kazao je između ostalog propovjednik.

Nakon homilije vjeru je svjedočila Katarina Kresojević, štovateljica sv. Josipa koja je isprosila majčinstvo zagovorom sv. Josipa.

Uslijedilo je proglašenje pobjednica Prvog odbojkaškog turnira krizmanica Karlovačkog dekanata održanog dan ranije u utorak, 20. veljače 2024. u sportskoj dvorani Osnovne škole „Dubovac“. Prigodne pehare najboljima uručili su karlovački dekan preč. Dražen Karačić i predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl. Treće mjesto osvojile su krizmanice Župe Presvetog Trojstva iz karlovačke Zvijezde, drugo mjesto osvojile su krizmanice Župe sv. Franje Ksaverskog sa Švarče, a prvo mjesto osvojile su krizmanice Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Josipa tj. Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu, izvijestili su iz Svetišta.