Budi dio naše mreže
Izbornik

Šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije položila svečane zavjete

Međugorje (IKA)

Šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije položila su svečane zavjete u subotu 4. rujna tijekom večernje mise u Župi sv. Jakova u Međugorju, izvijestio je Radio Mir, a prenijela Nedjelja.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u zajedništvu s brojnim svećenicima i pukom.

Fra Ivan Crnogorac (Župa Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije – Posušje), fra Fran Ćorić (Župa sv. Ante Padovanskog – Humac), fra Marko Galić (Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Široki Brijeg), fra Marin Mikulić (Župa sv. Petra i Pavla – Kočerin), fra Ivan Slišković (Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Široki Brijeg) i fra Slaven Tomić (Župa sv. Ante Padovanskog – Humac) od Boga i od Crkve zatražili su da „zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće mogu slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti“.

Fra Miljenko je u homiliji kazao da je to veliki dan za sve. „Velik je, iznad svega, po djelima koja sam Gospodin kani izvesti po vama u narednim desetljećima“, rekao je zavjetovanicima, zahvaljujući njihovim roditeljima što su ih rodili i darovali Provinciji i Crkvi. Zahvalio je i njima što su izabrali služiti Bogu u njihovoj zajednici, a kako je kazao, najviše zahvaljuje dragom Bogu što nas je sve stvorio, pozvao u stado svoga Sina i doveo do svečanoga dana zavjetovanja.

„Ovaj dan nije došao preko noći nego ste nekoliko godina molitvom i razmatranjem iščitavali iz darova kojima vas je Bog obdario i osluškivali unutarnji Božji zov, da biste doznali što Bog želi od vas. Nitko od nas ne zna što ga čeka sutra ondje gdje ga Bog zove. Duhovno zvanje nije područje znanja nego područje vjere (…) Kršćanstvo nije samo idilično propovijedanje po cvjetnim proplancima i obroncima naših Galileja, nego ponekad i teško agonijsko događanje, ali za nas uvijek spasonosno i puno uskrsnuća. Nisu za nas ozbiljna ugroza bolesti, potresi, požari i poplave, jer čovjek kao smrtno biće mora i tako i tako od nečega umrijeti. Prava ugroza je ako ne uzmemo Evanđelje ozbiljno, onako kako ga je ozbiljno uzimao sv. Franjo. Bez ublažavanja i razvodnjavanja tumačenjem! Samo to jamči naš opstanak na pravom putu. Gospodin nam je rekao da bez njega ne možemo ništa. Bez njega smo izručeni svijetu na milost i nemilost, a s njime možemo činiti i čuda“, poručio je, među ostalim, fra Miljenko.