Budi dio naše mreže
Izbornik

Sestre milosrdnice iz Pule proslavile blagdan sv. Vinka Paulskog

Pula (IKA)

Blagdan utemeljitelja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavljen je 27. rujna, u znaku 175. obljetnice dolaska sestara u Hrvatsku, pa su sestre milosrdnice iz Pule organizirale prigodno slavlje u crkvi sv. Pavla apostola.

Nakon trodnevne priprave središnje svečano slavlje predvodio je domaći župnik i pulski dekan Milan Mužina. Koncelebrirali su rektor pulskoga Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ Alejandro Castillo i drugi svećenici iz Pulskoga dekanata.

Na početku je Blaženka Butorac, iz Konferencije sv. Pavla Udruge sv. Vinka Paulskog, u ime sestara milosrdnica pročitala uvodni pozdrav i zahvale župniku te svim sudionicima trodnevnice kao i završnoga slavlja.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji, komentirajući ulomak Evanđelja o dva vinogradarova sina, istaknuo da je sv. Vinko bio onaj „treći sin“ koji, poput Isusa Krista vrši volju Božju. Podsjetio je ukratko na životopis sv. Vinka i svete Lujze de Marillac, te na njihovu suradnju i začetke toga velikog Božjeg djela ljubavi milosrđa kojeg je Svevišnji po njihovim nastojanjima i radu svih članova Vinkovske obitelji posuo diljem svijeta.

Povezano sa 175. godišnjicom dolaska sestara u Hrvatsku predslavitelj se osvrnuo i na taj povijesni dio, s posebnim naglaskom na povijest Provincije Majke Dobroga Savjeta u Rijeci kojoj pripadaju i sve istarske sestre milosrdnice. Prisjetio se svojih prvih godina u Župi sv. Pavla tada u osnutku, gdje su od početka bile prisutne i sestre milosrdnice. Napose je istaknuo činjenicu da su dvije od tri sestre koje su sada u pulskoj zajednici milosrdnica, s. Lidija Turković i s. Milena Kramar radile u Općoj bolnici „Pula“ punih 40 godina. S njima je sada u samostanu u Rabarovoj ulici u Puli i s. Mirta Vugdelija koja djeluje kao sakristanka u Župi sv. Pavla.

Na kraju mise prikazana je prigodna prezentacija o djelovanju sestara milosrdnica, koju je nadahnutim komentarima popratila prof. Ana Okmaca Pilepić.

Prvoga dana trodnevnice uoči blagdana misu je predslavio  župnik pulske Župe Gospe od Mora Goran Levak. Drugoga dana misu i klanjanje predslavio je duhovnik u pulskomu Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ vlč. Josip Kolega. U petak je misu predslavio i propovijedao župnik pulske Župe Krista Spasitelja na Velom Vrhu Joel Catary.