Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Osmi od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Zagreb (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je na blagdan sv. Filipa i Jakova, 3. svibnja osmim utorkom u nizu.

Večernju misu u samostanskoj crkvi, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, predslavio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. U nizu simbola sv. Ante prikazanih na fotografijama velikog formata, osmog utorka vjernicima je predstavljen kruh.

Mons. Mlakić se na početku homilije osvrnuo na naviještena čitanja. U Prvoj poslanici sv. Pavla apostola Korinćanima spominje se da se Isus ukazao sv. Jakovu, a Evanđelje po Ivanu donosi razgovor Isusa i sv. Filipa na Posljednjoj večeri.

„Posljednja večera bila je najintimniji susret koji je Isus imao sa svojim učenicima“, rekao je propovjednik. „U dugom razgovoru Isus je učenicima izrekao najvažnije istine, najskrivenije tajne Božje ljubavi. Ništa im nije uskratio. Izrekao im je sve što naše ljudsko uho može čuti i naše misli mogu kako-tako pojmiti. Tu se do kraja očitovalo ono da nam Bog Otac u svome Sinu daje svu svoju milinu, svu ljubav koju ima prema nama. I zato smo pozvani da ga vjerno slijedimo i slušamo.“

„Cijeli ovaj razgovor bez sumnje se može smatrati jednim od najljepših i najtoplijih razgovora u cijelom Svetom Pismu.  U tom smislu prevažna je ova Isusova rečenica: ‚Tko je vidio mene, vidio je i Oca. (…) Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni‘“, ustvrdio je.

Mons. Mlakić dodao je da je Bog Otac sve što može kazati i učiniti da bi ljudima iskazao svoju ljubav učinio po svome Sinu Isusu. „U njemu, u njegovim riječima i djelima, mi možemo otkriti svu neshvatljivu i bezgraničnu Božju ljubav prema nama. I onda u njoj otkriti sebe, svoje istinsko dostojanstvo sinova i kćeri nebeskog Oca. A da bismo doista mogli razumjeti što nam Isus objavljuje, da bismo po Isusu spoznali Očevu ljubav, nužno je da uđemo s njim u najintimnije zajedništvo. Upravo onakvo kakvo je bilo između njega i apostola na Posljednjoj večeri.“

To je moguće po otajstvu Euharistije. Ne samo da se po njoj može vidjeti Oca nego ona daje snagu i za činjenje Očevih djela kako ih je Isus činio, istaknuo je.

Sv. Filip i ostali apostoli nisu to mogli razumjeti. „Tako ni mi. Svi mi nekako kao da se ne usuđujemo povjerovati da nam je Bog tako blizu, da nas tako očinski ljubi, da nam se tako intimno objavljuje“, rekao je predslavitelj.

Međutim, u Filipovoj naivnosti očituje se i njegova iskrena i duboka vjera, primijetio je. „To je čežnja koja je najdublje utkana u naše biće: vidjeti Boga, vidjeti ga kao svoga Oca. Više od toga nam ne treba.“

Mons. Mlakić potom je istaknuo primjer sv. Antuna koji je kao i ostali sveci, poput apostola Filipa bio zanesen Božjom očinskom ljubavlju i sve činio da vidi Oca, da mu ostane vjeran, da živi i čini djela Očeva.

Osvrnuo se i na predstavljeni simbol Sveca svega svijeta – kruh. „Kruh u ruci sv. Ante hoće istaknuti da je ovaj svetac bio uzor kršćanskog života koji uvijek treba biti svjedočanstvo Božje ljubavi prema bližnjemu. Uslišanja koja su mnogi zadobili na njegov zagovor potaknula su ih da budu širitelji Božjeg milosrđa. Iz toga se kasnije razvilo posebno karitativno djelo pod nazivom Kruh sv. Ante. Ovo djelo nas poziva da štovanje sv. Ante od nas traži da se i mi trudimo po njegovu uzoru autentično živjeti svoju vjeru. A to opet nužno znači živjeti milosrđe i dobrotu prema drugima. Davati se drugima kao kruh“, potaknuo je okupljene vjernike mons. Mlakić.

Misu su suslavili domaći fratri fra Augustin Zdravko Kordić i fra Željko Klarić, župnik na šibenskim Vidicima.

Okupljeni vjernici su se za slavlje mise pripremali moleći krunicu i Večernju, a nakon slavlja iskazali su štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na deveti utorak u nizu, 10. svibnja će kao simbol biti predstavljen ljiljan, a misu će predslaviti župnik u Skradinu don Darko Poljak.