Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Peti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u šibenskoj crkvi sv. Frane, kojoj je sv. Antun sunaslovnik, nastavljena je 12. travnja petim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je franjevac trećoredac glagoljaš o. Josip Dolić iz Splita. Petoga utorka vjernicima je predstavljena fotografija koja kao simbol sv. Ante prikazuje pasac.

O toj temi govorio je i fra Josip u propovijedi.

„Večeras nastavljamo graditi mozaik o sv. Anti. Započeli smo s križem, potom nastavili njegovom mladosti, zatim knjigom, onda habitom i večeras susrećemo oznaku pasca. Vezani pasac/pojas kao jednostavan ali ujedno snažan znak pripadnosti i predanja svih Bogu posvećenih osoba“, podsjetio je.

Objasnio je da sv. Franjo Asiški u svom Pravilu za život braće piše: „Pravilo i život Manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći.“

„Pasac oko struka, svezan u tri čvorića želi vidljivo na habitu simbolizirati upravo to. U franjevačkoj karizmi poslušnost možemo vezati s malenošću. Biti pozoran , služiti i poslušati pa i onda kada mi je teško. Ljubav koja je vodila i sv. Franju i sv. Antu bila je ta da druge cijene više nego sebe, slična ljubav koja je i Isusa pokrenula da postane čovjekom i da bude poslušan do smrti na križu. Drugi čvorić pasca jest bezvlasništvo. Oblik siromaštva koji ispovijeda da je Bog jedino čovjekovo pravo bogatstvo. Da ni jedna vidljiva materijalna stvarnost ne može donijeti potpunu radost moga bića“, nastavio je.

Dodao je da je sv. Ante „mogao postati otvoren, pun ljubavi, predan Bogu i ljudima jer se zaljubio u Božju dobrotu, o njoj promišljao, svjedočio, i druge Bogu vodio“, jer je otkrio da je Isus postao neprolazno bogatstvo njegova života.

„Zadnji čvorić na pascu jest čistoća. Smisao življenja čistoće jest nasljedovanje Krista. Doslovno. Ne kažnjavanje svoga tijela i spolnosti nego odricanje od ljepote tijela da bi potpuno, sveto i čisto bio predan Bogu. Također ona označava sliku Kraljevstva nebeskog. Našu budućnost. Zato je čistoća jedan vid slobode. Slobode da mogu biti na raspolaganju i svojoj zajednici i ljudima koji me trebaju“, istaknuo je propovjednik.

Kada se poveže bjelina pasca i tri čvorića (zavjeta) s likom sv. Ante, dobiva se mozaik koji ocrtava da je svetac želio da snaga Duha Svetoga oblikuje njegovo srce, njegovu pamet, njegova propovijedanja – ustvrdio je.

Također je pojasnivši da pasac „nešto opasuje, omotaje, steže, prišvršćuje, okružuje i veže. Veže da habit bude dostojanstven i čvrst, da platno nema manevra kretanja“ naveo Antino tumačenje njegove simbolike: ‚Opaši se pascem ispovijedi i podigni svoju odjeću (krjeposti) da se ne uprlja svjetovnim stvarima ove zemlje. Ne zadrži se u obilju zemaljskih stvari u kojem su se mnogi izgubili, nego u jednostavnosti i tjesnacu siromaštva.‘“

Fra Josip pozvao je okupljene štovatelje sv. Ante da obnove duboku istinu: „da se grijeh može pobijediti, da se u vjeri može rasti, da se u istini živi, da se u ljubavi Kristovoj ostvaruje spasenje i posvećenje. I u tom je veličina sv. Ante. On je bio neumorni tražitelj Božje blizine. Jer onaj koga je snaga neba dotakla, promijenila, ne može se povući u sebe, i čuvati to za svoja četiri zida. Onaj koga je Bog dotaknuo, mora, nositi tu radost i snagu vjere dalje.“

„Zavjeti siromaštva, poslušnosti i čistoće pomogli su mu u onom najizvrsnijem a to je sjedinjenje s Bogom. Vršenje zavjeti nije tegoba, nego sloboda“, naglasio je.

Na kraju je vjernicima posvijestio da i oni imaju svoje pasce, primjerice bračne zavjete „koji progovaraju, koji su vrijedni i snažni“. Stoga ih je potaknuo da ih pripremajući se za Uskrs, očiste i obnove da zamirišu sjajem i radošću, da odišu vjernošću i bjelinom Nebeskoga kraljevstva.

Uz fra Josipa misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić i župnik Župe sv. Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić. Vjernici su se za misu pripremali moljenjem krunice i Večernje, a nakon slavlja su iskazali štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na šesti utorak u nizu, 19. travnja će kao simbol biti predstavljene bose noge, a misu će predslaviti karmelićanin Branko Zebić iz splitske Župe sv. Mihovila Arkanđela, Kamen-Šine.