Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Četvrti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 5. travnja četvrtim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je župnik Župe sv. Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić, OFM Conv. Tema četvrtog utorka bila je habit. Fotografija s tim simbolom sv. Ante predstavljena je vjernicima te je postavljena kraj prve tri fotografije koje prikazuju simbole križ, mladost i knjigu.

„Habit je na prvom mjestu znak predanja. Znak pripadnosti. Bez sumnje znamo kome je pripadao sveti Ante – franjevačkom redu, cijelom ranjevačkom redu, ali pripadao je Bogu. Ne možemo ga zamisliti drugačije obučenog nego u habit to franjevačko odjelo. Dok razmišljamo o njegovoj pripadnosti razmilimo i o nama samima – kome pripadamo? Ako smo skrenuli sa staze i izgubuli se, tu je dragi naš svetac da nam napomene: pripadaš Bogu“, rekao je fra Željko na početku slavlja.

U homiliji, predslavitelj je rekao da čitanje iz Knjige brojeva o seobi izraelskog naroda govori o jednom znaku. „Mojsije je uzdigao zmiju kao znak – i to protu-znak zmijama ljuticama od kojih se umiralo, sad isti taj lik zmija postaje znak – ne umiranja nego života.“ Isusovo uzdignuće je novi znak – života vječnoga, dodao je.

Stoga, Kristov križ nije znak poraza nego uzdignuća iz smrti, tj. pobjede. Međutim narod je nestrpljiv i spor srcem i obraća se Bogu tek kad je pritješnjen, a Bog ga pak čeka jer je spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.

„Mi nekad imamo situaciju da mi zapravo ne tražimo Boga stvarno. Ne želimo upoznati Isusa kao osobu – Sina Božjega kako se objavio i kako je zapisano u Evanđelju – nego želimo ga upoznati kao onoga koji treba riješiti moj problem. Ne dolazim do Boga zbog Boga nego dolazim do Boga zbog sebe“, upozorio je.

Međutim, obraćanje Bogu u teškoj situaciji može biti upaljač, „da spoznamo onoga koji za sebe kaže Ja Jesam“, istaknuo je o. Klarić, dodavši da je za to potrebna vjera.

Vjera pak podrazumijeva rast, i navike pomoću kojih će jačati. Osvrnuvši se na simbol habita, fra Željko je protumačio da taj naziv dolazi od latinske riječi habitus što znači navika.

„Po navikama se prepoznaje vjernik – naviknuti se na nedjeljnu misu, naviknuti se na pjesme koje se ovdje pjevaju, naviknuti se i na ljude koje ovdje susrećeš, navikneš se na prostor kojem pripadaš. Navike su ponavljanje istih radnji do savršenstva“, naglasio je.

Potaknuvši okupljene vjernike da se obuku „kao izabranici Božji sveti i ljubljeni, u milosrdno srce dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost“ (Kol 3), opašu bedra istinom, obuku oklop pravednosti, potpašu noge spremnošću za evanđelje mira, u svemu imaju uza se štit vjere kojim će moći ugasiti ognjene strijele Zloga, uzmu kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju (usp. Ef 6), fra Željko je zaključio da „habit ima oblik križa, a pasac kojim se opasuje podsjeća na pokornički život“.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić i fra Augustin Zdravko Kordić.

Štovatelji sv. Ante za slavlje mise pripremali su se moljenjem krunice i Večernje, a nakon mise iskazali su štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na peti utorak u nizu, 12. travnja će kao simbol biti predstavljen pasac, a misu će predslaviti fra Josip Dolić, TOR, iz Splita.