Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Treći od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 29. ožujka trećim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Ivan Bodrožić. Nakon križa i mladosti, tema trećeg utorka bila je knjiga. Sveti Ante je evanđeoski naučitelj, a u ikonografiji ga se često prikazuje s Biblijom u ruci. Fotografija s tim simbolom sv. Ante predstavljena je vjernicima te je postavljena kraj prve dvije fotografije.

Osvrnuvši se na dar propovijedanja koji je imao sv. Ante, don Ivan je napomenuo da svetac nije govorio o sebi, i iako je bio učen nije iznosio ljudsku mudrost, nego je naviještao evanđelje i propovijedao istinu. „Zato je knjiga koja njega predstavlja, koja njega simbolizira znak njegove učenosti, njegove propovjedničke vještine.“ Dodao je da nije riječ o bilo kojoj knjizi, nego je to ponajprije sveta knjiga, knjiga Božje riječi – Sveto pismo.

Sv. Ante nastojao je steći znanje o Bogu. „Koliko je netko poznavao Boga, toliko je mogao biti učen“, rekao je propovjednik. To znanje svetac je upijao čitajući Božju riječ, kojom je oblikovao vlastito življenje, istaknuo je, dodavši da je zbog toga nazvan evanđeoskim naučiteljem.

Prof. dr. Bodrožić naglasio je da taj naslov nije dobio zato što je znao Evanđelje napamet, nego zato što ga je živio.

Stoga je potaknuo vjernike na čitanje ponajprije Evanđelja jer, kako je rekao, moderna komunikacija duše svodi na površnost. „Ovo vrijeme interneta, televizora i mobitela zamijenilo je kulturu čitanja, a jednako tako, moramo sebi priznati, i kulturu mišljenja, kulturu razmatranja, kulturu upijanja riječi da bi nas riječ oblikovala. Tu veliku kulturu riječi naš sv. Ante je imao“, poručio je.

„O, kad bismo mi bili gorljivi poput njega za evanđeoske vrednote, danas bi započela preobrazba i preporod našega naroda na bolje“, naglasio je don Ivan, zazvavši svečev zagovor.

Na kraju homilije je riječima sv. Ante protumačio naviješteno Evanđelje.

Misu su suslavili fra Augustin Zdravko Kordić i župnik Župe sv. Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić.

Vjernici su se za misu pripremali molitvom krunice i Večernjom Časoslova, a nakon mise iskazali su štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na četvrti utorak, 5. travnja misu u 19 sati predslavit će fra Željko Klarić.