Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Drugi od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 22. ožujka drugim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je župnik u Muću Gornjem don Ivica Barišić. Nakon križa, tema drugog utorka bila je mladost.

To je ujedno drugi simbol sv. Ante predstavljen vjernicima na drugoj fotografiji koja je unesena u crkvu te uz prigodne tekstove iz života sv. Ante postavljena do svečeva relikvijara.

Govoreći o korizmi, propovjednik je naglasio da je to vrijeme duhovnoga ozdravljenja, vrijeme koje poziva na razmišljanje o vječnosti, da se kroz pobožnost njeguje iskren odnos s Bogom, da sve što se čini bude iz čistoga srca, da se bude u zajedništvu s Bogom.

Citiranjem misli sv. Ante: „Tijelo se čisti vodom, ego se čisti suzama, um znanjem, a duša se čisti ljubavlju“, don Ivica je naglasio da ljubav i dobrota čine čovjeka velikim, a najveća zadaća čovjeka je ljubiti Boga.

Kao pomoć na tom putu don Ivica istaknuo je moćan primjer svetaca, a sv. Ante je gorljivim riječima, svetim životom, ostao duboko urezan u srcima vjernika.

Sveci nam pomažu da se i mi odvažimo na taj put. Otkrivajući i tumačeći drugi simbol sv. Ante, njegov mladenački lik koji je uvijek prisutan na slikama i kipovima kada ga umjetnici žele prikazati, ističući na taj način njegovu duhovnu ljepotu, čistoću njegove duše i vječnu mladost koju Gospodin daruje onima koji ga ljube. Prikazuje ga se kao mladića, mladenačkoga lica, a bez ikakve kozmetike, jer je on bio ispunjen Božjom kozmetikom koja trajno uljepšava, svjetlom Božje prisutnosti, blagošću, mirom u srcu, ljubavlju… – zaključio je don Ivica.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Svetišta fra Ivan Bradarić i fra Augustin Zdravko Kordić.

Vjernici su se za misu pripremali molitvom krunice i Večernjom Časoslova, a nakon mise imali su mogućnost častiti svečeve relikvije.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima.

Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na treći utorak, 29. ožujka misu u 19 sati predslavit će profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Ivan Bodrožić. Tema će biti knjiga. Sveti Ante je evanđeoski naučitelj, a u ikonografiji ga se često prikazuje s Knjigom u ruci.