Budi dio naše mreže
Izbornik

Šibenik: Počela pobožnost 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Šibenik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom počela je 16. ožujka u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Sv. Ante je sunaslovnik šibenske crkve sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u koju mu vjernici od davnina dolaze iskazati štovanje i uteći se njegovom zagovoru.

Večernju misu na prvi u nizu 13 utoraka predslavio je spiritanac o. Arkadiusz Krasicki.

U homiliji je između ostaloga istaknuo primjer borbe s napašću iz života sv. Ante. Svetac se, naime, još kao dječak Fernando, borio protiv prisilnih misli. Propovjednik je rekao da đavao vjernike želi uznemiriti nečistim mislima, čak i u najsvetijem trenutku. U jednoj takvoj situaciji sv. Ante se sagnuo, pomolio se i izrezbario znak križa. Kad ga je majka upitala što radi, odgovorio je da mu je došla grešna misao pa je se na taj način želio riješiti.

„Danas govorimo o znaku križa. Ne bih želio da ostanemo na tim slikama – lijepim, prelijepim, nego da zaista uđemo u stvarnost križa u koji je ušao i koji je prošao Isus na Golgoti“, rekao je o. Arek. Primijetio je da vjernici možda svakoga dana nose neki križ koji im otežava i onemogućava ih u nekim stvarima. Međutim, pozvao ih je da zagrle križ jer je on sredstvo spasenja.

Naglasio je da je Bog uvijek uz ljude iako ponekad nevidljiv. Isus je htio ostati s njima te im je ostavio sebe u euharistiji, znaku svoje žrtve. O. Arek stavio je naglasak na žrtveni vid euharistije. „Isus je žrtvovani jaganjac i mi smo pozvani na njegovu žrtvu. Ne bojte se ako prolazite najveće životne neprilike. Sjetite se sv. Ante i njegovog nacrtanog križa. Sjetite se da su riječi Boga Oca – ovo je moj ljubljeni sin, moj miljenik –izgovorene i iznad vas, u vašem srcu. Samo, mi imamo problem: ne čujemo taj glas“, ustvrdio je propovjednik.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Svetišta fra Ivan Bradarić i fra Augustin Zdravko Kordić.

Vjernici su se za misu pripremali moleći krunicu i Večernju, a nakon mise su imali priliku za čašćenje svečevih relikvija.

Uz molitveni program, na prvi utorak predstavljena je i fotografija koja prikazuje sv. Antuna kao dječaka Fernanda u zgodi koju je o. Arek istaknuo u propovijedi. Naime, o 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Prva fotografija predstavlja simbol križa koji je još od rane mladosti obilježio život sv. Ante. Lik sv. Ante – dječaka Fernanda uprizorio je Šimun Juričev Martinčev.

Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na drugi utorak, 22. ožujka misu u 18 sati predslavit će župnik u Muću Gornjem don Ivica Barišić.