Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij o klimatskim promjenama na Papinskom fakultetu „Auxilium“

Rim (IKA)

Na Papinskom fakultetu za odgojne znanosti „Auxilium“ u Rimu u utorak 17. svibnja održava se simpozij u organizaciji Veleposlanstva Izraela pri Svetoj Stolici i Udruge žena u Vatikanu (DIVA) o klimatskim promjenama, izvijestio je Vatican News.

Na simpoziju pod nazivom: „Promišljati ‘green’ zajedno: ženska perspektiva o klimatskim promjenama i održivosti“, govorit će se o perspektivi žena u nošenju s izazovima koje nameću klimatske promjene. Simpozij će se prenositi uživo i na YouTube kanalu fakulteta. Među govornicima su s. Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, Fausta Speranza, novinarka Vatican Newsa, s. Linda Pocher koja predaje temeljnu teologiju, mariologiju i kristologiju na Auxiliumu. Također će sudjelovati dr. Dalit Wolf Golan, zamjenik direktora Eco Peace Middle East, organizacije koja okuplja izraelske, palestinske i jordanske ekologe.

Voda – opće dobro

Dalit Wolf Golan, zamjenik direktora Eco Peace Middle East, govorio je o iskustvu svoje organizacije u Izraelu, Palestini i Jordanu za Vatican News. U središtu djelovanja Dalita Wolfa Golana je problem nedostatka pitke vode u Svetoj zemlji. O tom je pitanju, naglasio je dr. Golan, potrebno graditi konsenzus.

„Neke obitelji na Bliskom istoku žive s povremenom opskrbom vodom, s pristupom vodi samo jednom tjedno, jednom svaka 2-3 tjedna ili čak jednom svaka tri mjeseca ljeti“, istaknuo je. Teškoća je to koja duboko utječe na kvalitetu života, posebno za žene koje često nemaju političku težinu. „Ono što možemo učiniti kako bismo premostili ovaj jaz je osigurati da politički čelnici čuju ženski glas o ovim pitanjima“, poručio je.

Edukacija o korištenju vode

Misija Eco Peace Middle East uključuje educiranje populacije Izraela, Jordana i Palestine o stvarnosti vode i kako će klimatske promjene pogoršati situaciju. „Palestina i Izrael, na primjer, imaju sporazum o vodi koji datira još od sporazuma iz Osla iz 1995. i koji dodjeljuje 75 % vode Izraelu, a 25 % Palestini“, naglasio je Wolf Golan.

Sporazum, dodaje, ostaje nepromijenjen jer je voda među osam „pitanja o trajnom statusu“, a koja se moraju riješiti između Palestine i Izraela. Od 1995. došlo je do promjena: Izrael, prema riječima dopredsjednika, ima više nego dovoljno vode zahvaljujući povećanom kapacitetu desalinizacije i mogućnosti ponovnog korištenja otpadnih voda.

Važnost vjerskih lidera

Pitanje vode, iako je toliko važno, stvara nepovjerenje u politiku. Za Wolfa Golana, obveza je raditi zajedno kako bi se zadovoljile potrebe svih. Valjanu pomoć predstavljaju različite religije koje nisu „barijera“. Podsjetio je da je rijeka Jordan sveta za kršćanstvo, islam i judaizam, ali da trenutno teče tek 5 % njezinog drevnog toka. „To je i simbol problema koji se ne može riješiti ako ne radimo zajedno“, istaknuo je Wolf Golan, izvijestio je Vatican News.