Budi dio naše mreže
Izbornik

Simpozij o zalaganju Crkve u spašavanju života tijekom holokausta

New York (IKA)

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas 27. siječnja od 21 do 24 sata po srednjoeuropskom vremenu održat će se međunarodni simpozij naslovljen „Prisjećajući se holokausta: Dokumentirani napori Katoličke Crkve u spašavanju života“, koji je organizirao stalni promatrač Svete Stolice pri toj organizaciji, u suradnji s američkom Zakladom „Pave the Way“, prenosi Vatican News.

Svrha je toga događaja upoznati međunarodnu javnost s najnovijim rezultatima povijesnih istraživanja o zalaganju Katoličke Crkve i kardinala Eugenia Pacellija, odnosno pape Pija XII., u borbi protiv Hitlerove ideologije te u pružanju pomoći velikom broju osoba koje je progonio nacional-socijalistički režim, od kojih su mnogi bili Židovi.

Među izlagačima će biti stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Italije i Svete Stolice.

Voditelj Arhiva Odjela za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice Johan Ickx u svom će izlaganju iznijeti rezultate studije Belgijca Dominieka Oversteynsa koji je na oko 2.000 stranica, oslanjajući se samo na primarne izvore, dokumente i svjedočanstva preživjelih, rekonstruirao što se dogodilo s rimskim Židovima, od kojih su mnogi bili skriveni u samostanima Vječnog grada.