Budi dio naše mreže
Izbornik

Sirijski patrijarsi zbog potresa traže ukidanje sankcija

Damask (IKA)

Patrijarsi triju kršćanskih zajednica sa sjedištem u Damasku zatražili su nakon razornog potresa, hitno ukidanje gospodarskih sankcija Siriji, a njihovu se pozivu priključio i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn.

Potres u Siriji pogodio je tisuće ljudi, izazvao razaranje i umnožio patnje sirijskog naroda koji već pati zbog pandemije, inflacije i nedostatka prirodnih izvora, lijekova i životno važnih dobara, kaže se u izjavi objavljenoj na Facebook stranici sirijske pravoslavne patrijaršije.

Izjavu su potpisali sirijski pravoslavni patrijarh Aphrem II., patrijarh Grčke pravoslavne crkve u Siriji Johannes X. Yazigi i melkitsko-katolički patrijarh Youssef I. Absi, objavila je 10. veljače informativna služba “Pro Oriente” a prenosi Kathpress.

Uslijed dramatičnog pustošenja u Siriji, crkveni poglavari pozivaju Ujedinjene narode i izravno sve svjetske države da ukinu sankcije njihovoj zemlji. Sankcije su “nepravedne”, tvrde patrijarsi, tražeći hitno pokretanje humanitarnih inicijativa kako bi se pomoglo ljudima u Siriji iscrpljenim katastrofama.

“Apeliramo”, piše u izjavi, “na sve ljude u cijelome svijetu, da podignu glas i zatraže kraj patnje sirijskog naroda i omoguće sirijskim građanima dostojanstven život”.
U potresu su razrušene “bogomolje, klinike i socijalne ustanove i još se više povećao broj beskućnika i izbjeglica upravo sada kad je zima najgora”, poručuju sirijski vjerski poglavari.
Patrijarsi napominju da mole za žrtve potresa i njihove obitelji, kao i za ozdravljenje ozlijeđenih, ali za sve one koji sudjeluju u mjerama pomoći. Pozivaju vlade, međunarodne institucije i dobrotvorne organizacije da se zauzmu za sirijski narod bez obzira na političke kalkulacije.

Kardinal Christoph Schönborn pridružio se pozivu trojice patrijarha, poručujući kako se sada moraju ukinuti sankcije koje pogađaju civilno pučanstvo. Zbog sankcija, samo je mali broj pošiljaka pomoći stigao u Siriju, izjavio je Schönborn za Kathpress, uz snažni poziv da “prevlada ljudskost i da se ne kažnjava napaćeno civilno pučanstvo”.

Ključne riječi:
humanitarna pomoć potres Sirija