Budi dio naše mreže
Izbornik

Sisak: Otvorena izložba hrvatskih svetaca Iris Mihatov Miočić u Sisku

Sisak (IKA)

U svečanoj dvorani Juran i Sofija Velikog Kaptola Sisačke biskupije u petak 2. rujna otvorena je izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika akademske slikarice Iris Mihatov Miočić.

 Nakon uvodnih pozdrava voditeljice Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenke Jurić, izložbu su uz autoricu predstavili rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, dok je izložbu otvorio sisački biskup mons. Vlado Košić.

Autorica Mihatov Miočić govorila je o tijeku nastajanja tridesetak portreta koje je stvarala više mjeseci. Istaknula je da su joj nadahnuće znali biti i najsitniji detalji iz života pojedinoga duhovnog velikana o kojima bi pročitala iz knjiga.

Mons. Sente i dr. Baran govorili su o ideji cjelokupnoga izložbenog projekta koji već 14 godina, svake godine s portretima nekog drugog umjetnika, nakon Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima putuje po Hrvatskoj s ciljem boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika.

Biskup Košić je otvarajući izložbu istaknuo da hrvatski sveci vole Sisak, da je nedavno u biskupiju stigla umjetnina s likom Miroslava Bulešića, a da je sada u Sisačku biskupiju po ovoj izložbi stiglo čak 30 hrvatskih svetaca, blaženika, slugu i službenica Božjih.

Glazbeni obol svečanosti dale su sopranistica Monika Pranjić uz korepetitoricu Josipu Dovranić.