Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje na podhumske žrtve

Podhum (IKA)

U znak sjećanja na podhumske žrtve – tragični događaj koji se zbio 12. srpnja 1942. godine, na groblju u Sobolima, kod spomen obilježja u Podhumu održan je komemorativni skup i misa koju je predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci vlč. mr. Mario Gerić

Suslavili su župnik župe Jelenje vlč. Ivan Milardović, vlč. Ivan Friščić, mons. Sanjin Francetić, mons. Ivan Miklenić, vlč. Đulijano Trdić i vlč. Marko Pavlinović.

Osvrćući se na liturgijska čitanja toga dana vlč. mr. Gerić je istaknuo da se u Božjoj ruci nalazi naša sigurnost. Ruke Isusa Krista označene su ranama ljubavi, a ne putevima smrti. Bog nas je stvorio za vječnost, na svoju sliku i trajno smo zaštićeni pod rukama nebeskog Oca. Kroz iskustvo mučeništva podhumskih žrtvi očituje se snaga vjere. Oni su mučeništvo podnijeli ‘držeći se za ruku nebeskog Oca’ koji ih nije ostavio u trpljenju, rekao je propovjednik. Talijanski su fašisti počinili te nedjelje, 12. srpnja 1942., krvav i osvetnički zločin nad nevinim civilima iz Podhuma, ubivši najmanje 91 mještanina u dobi od 16 do 60 godina. Selo su spalili, a preživjele, njih oko 800 staraca, žena i djece, odveli u talijanske koncentracijske logore. Na primjeru podhumskih žrtava možemo naučiti i moliti da poput njih svoj život možemo Bogu predate i u križu biti sjedinjeni s njime, poručio je propovjednik.

Prije misnog slavlja ispred spomen obilježja održan je komemorativni skup. Događaj je okupio brojne Podhumce i Grobničane, potomke i rođake ubijenih i protjeranih, predstavnike građanskih i crkvenih vlasti. Prigodne riječi uputili su jelenjski načelnik Robert Marčelja, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić koja je, između ostaloga, izrazila željenje što spomenik žrtvama još uvijek nije obnovljen. Obećala je da će obnova krenuti iduće godine, a njeno obećanje podržao je Tomislav Klarić koji je na komemoraciji bio kao izaslanik premijera te je istaknuo kako će učiniti sve da Vlada pomogne obnovu spomenika. Prigodnim riječima skupu se obratila i izaslanica predsjednika RH i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, te predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su zborovi Korezina i Zvir, a s recitalom je događaj uveličala Petra Mavrinac.

Ključne riječi:
misa podhumske žrtve spomen