Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje u HKM-u Köln

Köln (IKA)

Hrvatska katolička misija u Kölnu obilježila je 19. studenoga 2023. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje misnim slavljem, recitalima, domoljubnim pjesmama i poezijom.

Misu je predvodio voditelj HKM-a Köln fra Vuk Buljan, a suslavio je župni vikar fra Ivan Režić.

U propovijedi se fra Vuk nadovezao na naviještenu prispodobu o talentima, upitao je „ako na sebi ne primjećujemo i ne cijenimo talente koje nam je Bog darovao, kako ćemo na drugome prepoznati njihove talente i za njih Bogu zahvaljivati?” Na istom tragu, upitao je propovjednik, „ako za žrtvu naših hrvatskih branitelja ne znamo reći Bogu hvala, zar ćemo znati reći čovjeku hvala? Stoga je važno zahvaljivati Bogu za darove kojima je obdario naše hrvatske branitelje koji nisu gledali na sebe, nego na dobrobiti svoga naroda i svoje Domovine. Da smo kojim slučajem izgubili rat, prošli bismo gore nego na Bleiburgu. Ne bi nas više bilo! Ovom zgodom sve one koji pričaju o oproštenju, bez kajanja za grijehe, pozivam da dobro razmisle da možda oni nisu poticatelji zla i mržnje. Oni potiču na mržnju i novo zlo! Isus Krist nas opominje i potiče: Ako se ne obratite, svi ćete propasti (Lk, 13, 1 – 9), a obraćenja nema tamo gdje nema priznanja krivnje, kajanja i priznanja vlastitih grijeha! Tu jedino može doći do opraštanja i tu biva mir i radost! Onaj koji priča o opraštanju, a ne priznaje vlastiti grijeh, druge čini zločincima. Umjesto da se pokaje i prizna vlastiti grijeh tebe kojem govori čini zločincem, jer ako on kaže da nema na sebi nikakvog grijeha i nikakve krivnje, a ti tvrdiš da je on počinio zločin, onda znači da si ti lažac!”

Tijekom misnog slavlja pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Renate Rappi, a sudjelovali su i folkloraši; mladi i djeca odjeveni u hrvatske narodne nošnje te hrvatski branitelji koji žive i rade u Kölnu i okolici odjeveni u vojne odore.

Molitvu vjernika čitale su župljanke u narodnim nošnjama, a prigodne darove prinijeli su hrvatski branitelji.

Na koncu misnog slavlja prinesena je svijeća ispred reljefa blaženog Alojzija Stepinca i izmoljena molitva za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, uz intoniranje hrvatske himne.

Misi je nazočio i generalni konzul za Saveznu zemlju Sjevernu Rajnu Vestfaliju doc. dr. sc. Ivan Bulić, koji je tijekom prigodnog programa održao predavanje naslovljeno „Značaj vukovarske žrtve za postizanje hrvatske nezavisnosti”.

Recital iz pera Snježana Vučković, posvećen majci vukovarskog heroja Jeana Nicoliera naslovljenom „Obriši suze, Lyliane”, krasnoslovio je Ante Janković, a stihove fra Ivana Režića posvećene gradu Vukovaru krasnoslovila je članica Franjevačke mladeži Lorena Okić. Na programu je nastupio i VIS „Alojzije Stepinac”, pod vodstvom Slavka Bočeka.

Na koncu slavlja i prigodnog programa fra Vuk je izrekao zahvalu sudionicima koji su dali svoj obol kako bi slavlje proteklo dostojanstveno.