Budi dio naše mreže
Izbornik

Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije proslavile 80. obljetnicu

Sarajevo (IKA/KTA)

Dan Provincije i 80. obljetnicu osnutka proslavile su u petak, 29. travnja u provincijalnoj kući na Bjelavama u Sarajevu Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

Svečanu misu predvodio je fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz redovnice iz provincijalne kuće slavlju su nazočile i sestre iz sarajevskih zajednica, zatim iz Vareša, Fojnice, Visokog i Busovače.

Čestitajući ovaj dan fra Ivan je potaknuo sestre na zahvalnost i pouzdanje u Boga. U homiliji osvrnuo se na riječi pročitanog evanđelja po Mateju „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima”(Mt 11,25). „Riječi su to koje Isus izgovara nakon neuspjelog pohoda gradovima Betsaidi, Korozainu i Kafarnaumu. U temelju ovog govora leži neuspjeh. Mi bježimo od neuspjeha i poraza. No, i Isus je doživljavao neuspjeh. Bio je neuspješan u pozivu na obraćenje i naviještanju Evanđelja mudrima i umnima, vođama ovih gradova u kojima je dugo boravio“, kazao je fra Ivan te nastavio: „Krivo je misliti da su mudri i umni oni koji idu u škole, a maleni oni koji su neuki. To nije uvijek tako. Današnja svetica Katarina Sijenska proglašena je naučiteljicom Europe, a bila je nepismena. Pohvalom malenih Isus ne zagovara nikakav antiintelektualizam (B. Duda), on nije protiv školovanja i učenja. U ovom evanđeoskom odlomku radi se o nepoučljivosti Isusovu pozivu. Često smo mi koji se smatramo duhovnim ljudima nepoučljivi poput farizeja. Ne želimo uzeti Isusov jaram“.

Zaključujući homiliju fra Ivan je potaknuo redovnice da nikada ne dopuste da im „zgasne nada“ niti da njihova mudrost bude jača od Isusove. Ohrabrio ih je da uvijek nastoje biti otvorenije i iskrenije u odnosima, kako bi među njima bilo više poštivanja. Potaknuo ih je da nikad ne posumnjaju u svoj poziv i svjedočenje, ma koliko god im se moglo neznatnim učiniti.

Nakon euharistijskog slavlja druženje se nastavilo uz zajednički objed. Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica, čestitajući Dan Provincije kazala je kako Provincija nije „tamo negdje, nego smo mi Provincija“. Pozvala je svaku sestru da ne zaboravi da Provinciju čini svaka od njih te ih potaknula da upravo ta misao bude ono što će ih voditi u njihovim svakodnevnim odnosima.

Pozvala je svaku od sestara da mole Božji blagoslov o 80. obljetnici, ali i ubuduće. Na poseban način ih je potaknula da mole za bolesne sestre među kojima ima i teško bolesnih. „U tome osjećamo nemoć Provincije, ali ne smijemo biti rezignirane i ostati bez nade, nego svoju vjeru i pouzdanje staviti u Boga“, kazala je.

Pismene čestitke u povodu ovog slavlja uputile su s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, s. Veronika Verbič, provincijska predstojnica Mariborske provincije, te druge sestre iz Provincije.

„Prisjećajući se sa zahvalnošću prijeđenog puta, nerijetko tegobnog i trnovitog, kojim su kročile brojne sestre predano živeći svoje posvećenje i poslanje u služenju Bogu i djelotvornoj ljubavi prema bližnjima, kročite i vi danas s istom predanošću i istim žarom. Živite radosno svoju sadašnjost, uvijek oslonjene na Boga i njegovu snagu, i hrabro hodite naprijed ne bojeći se izazova koje budućnost stavlja pred vas“, napisala je između ostalog s. Klara.

Provincija je svoje početke imala u teškoj ratnoj 1942. godini.