Budi dio naše mreže
Izbornik

Slatina: Proslava 100. obljetnice preminuća službenice Božje M. Krucifikse Kozulić

Slatina (IKA)

Dan preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić svečano je proslavljen u Župi sv. Josipa u Slatini u četvrtak 29. rujna. Misno slavlje predslavio je vlč. Ljubiša Krmar, župnik Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju.

U propovijedi je predsjedatelj istaknuo veličinu Majke Krucifikse koja se očitovala u služenju siromašnima. Potaknuo je prisutne na zahvalnost Bogu, koji nam je podario Majku Krucifiksu, koja je bila žena puna Boga. Ona nam je poticaj da i mi kroz služenje najpotrebnijima služimo Bogu. Potaknuo je prisutne da poput klesara koji kleše kamen i mi oblikujemo svoju osobnost, svoj život. Bez molitve to nije moguće. Majka Krucifiksa sav svoj život stavila je u Božju volju, rekao je.

Na misi je sudjelovao velik broj vjernika, sestre Malog Isusa iz Voćina te predstavnici prvopričesnika i krizmanika. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor pod ravnanjem Eve Balković, a za orguljama je bio Krešo Sadak. Na kraju misnog slavlja župnik Dragan Hrgić zahvalio je svima na sudjelovanju u trodnevnici i slavlju spomena preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Zahvalio je i sestrama  Družbe Presvetog Srca Isusova na služenju u Župi i poželio da još više nasljeduju svoju Utemeljiteljicu u svim njezinim krepostima.

Na kraju misnog slavlja izmoljena je molitva za proglašenje blaženom Marije Krucifikse. Na izlazu iz crkve vjernicima su podijeljene misli Majke Krucifikse s prigodnim uradcima Karitativne grupe „Mima“ koja već treću godinu djeluje u Župi, a nadahnjuje se na životu i djelovanju Majke Krucifikse. Za sve sudionike slavlja u župnoj dvorani župnik i sestre u suradnji s vjernicima priredili su zakusku.

Proslavi Dana preminuća prethodila je trodnevnica. Priprava se sastojala od molitve krunice, koju su animirale sestre Družbe Presvetog Srca Isusova tekstovima i mislima Majke Krucifikse, te slavlja euharistije. Trodnevnicu je predvodio vlč. Nikola Jušić, župnik Župe bl. Ivana Merza u Slatini.

Prvi dan trodnevnice bio je posvećen obitelji. Propovjednik se nakratko osvrnuo na misna čitanja i situaciju u obiteljima koje su opterećene raznim teškoćama: rastave, nasilje u obitelji, teško nošenje križa bolesti, neimaštine i sl. Kao uzor obiteljskog ozračja u kojem je moguće odrasti i donijeti obilan rod, vlč. Jušić je naveo obitelj Marije Kozulić. Njezina se obitelj znala nositi s teškim nevoljama koje su ih snašle poput biblijskog Joba, istaknuo je. U obitelji je naučila da nije strahota biti raspet, nego je strahota biti kukavica. Ono što ih je držalo jest obiteljska molitva te je Marija Kozulić stasala u osobu koja je imala jaku, žarku i pouzdanu molitvu i odluku da slobodno i velikodušno živi za Boga, rekao je predvoditelj.

Drugi dan trodnevnice vlč. Jušić naglasak je stavio na služenje i svjedočenje. Poslanje koje je Crkva dobila, a time i svi vjernici, jest da budemo svjedoci. U objavi Mariji Margareti Alacoque, Isus je tražio da počne širiti pobožnost Srcu Isusovu. U tom duhu i Marija Kozulić je djelovala i  bila članica udruge Kćeri Srca Isusova u Trstu, a kasnije i u Rijeci. Iz te udruge nastala je i Družba sestara Presvetog Srca Isusova. Kada bismo pitali Majku Krucifiksu za koje je novce ona prihvatila brigu za siromašnu i napuštenu djecu, za bolesne i nezbrinute u gradu  Rijeci i šire, njezin bi odgovor mogao biti samo ovaj: „Velika je plaća vaša na nebesima!“, rekao je vlč. Jušić.

Tema trećeg dana trodnevnice bila je poziv i siromaštvo. Protumačivši misno čitanje dana, vlč. Jušić je osvijestio činjenicu da su svi pozvani na nasljedovanje Isusa, koji je bio siromašan i skroman. Službenica Božja Majka Marija Krucifiksa imala je sestre i braću. Neke joj je Bog oduzeo (u djetinjstvu su umrli), a neke je ona ostavila da bi se poput sv. Vinka mogla posvetiti potrebitima svoga vremena, istaknuo je, između ostaloga, propovjednik.

Inače, sestre Družbe Presvetog Srca Isusova od 1937. sve do danas po uzoru na svoju Utemeljiteljicu službenicu Božju Majku Mariju Krucifiksu Kozulić djeluju pastoralno i karitativno u Župi sv. Josipa u Slatini. Spomen na Majku Krucifiksu sestre i vjernici slave svakog 29. u mjesecu kao spomen na njeno preminuće. Tog dana cjelodnevno je klanjanje u Župi na nakanu skorog proglašenja blaženom Majke Krucifikse.