Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje prve pričesti i blagoslov kipa sv. Florijana u Vojniću

Vojnić (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga u Vojniću 21. lipnja 2020. bilo je slavlje Prve svete pričesti, a 23. lipnja blagoslovljen je kip sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Na 12. nedjelju kroz godinu, ujedno na 50. obljetnicu proglašenja svetim mučenika Nikole Tavelića, u Župi sv. Antuna u Vojniću Tijelo Kristovo primilo je 36 prvopričesnika. Svečanu misu predslavio je župnik fra Ivo Bošnjak, a prigodni program priredio je vjeroučitelj Ivica Josipović. Prvopričesnici su kao dio zbora svoje slavlje uveličali pjesmom te prigodnim recitacijama. Župnik je zahvalio roditeljima i istaknuo prvopričesnike kao svijetlu točku i budućnost Župe.

————————————————

Uoči svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 23. lipnja nakon svete mise, ispred obnovljene zgrade DVD-a, na poziv i molbu vatrogasnoga zapovjednika Pere Šokčića, upriličen je blagoslov kipa sv. Florijana. Kip je blagoslovio župnik fra Ivo uz sudjelovanje kapelana PU Dubrovačko-neretvanske fra Ive Kramara i kapelana PU Sisačko-moslavačke don Ive Borića. U obredu psalam je pročitao akademik i književnik, gospar Luko Paljetak koji će 24. lipnja predstaviti svoju knjigu u Gvozdu. Župnik je vatrogascima darovao Bibliju, a blagoslovu su nazočili i predstavnici policije. Nakon blagoslova upriličeno je druženje i paljenje krijesa kao dio tradicije katoličkoga puka iz BiH, poglavito iz Banjolučke biskupije.