Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavlje redovničkih zavjeta Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Gromiljak (IKA)

Zavjetni dan Sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrešnog Začeća BDM proslavljen je svečanom misom u ponedjeljak, 14. kolovoza, na spomendan svetog Maksimilijana Kolbea, u župnoj crkvi Imena Marijina u Gromiljaku tijekom koje je bila svečanost polaganja doživotnih i obnova privremenih zavjeta redovnica te proslava redovničkih jubileja.

Misno slavlje predvodio je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji deset svećenika. Na slavlju redovničkog zavjetovanja nazočila je vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić i njezina zamjenica s. M. Anđa Vranješ, te provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten s članicama provincijskog vijeća. Zavjetnom slavlju sestara svečarica pridružile su se sestre iz drugih zajednica u Provinciji.

Nakon Evanđelja uslijedilo je kratko predstavljanje sestara koje su željele doživotno se posvetiti Gospodinu – s. M. Pia Pilić i s. M. Nikolina Džavić. Uslijedila je propovijed u kojoj je kardinal Puljić usporedio posvećenje po zavjetima s posvećenjem kaleža. Naglasio je kako se kalež pozlaćuje jer je zlato najvrjedniji materijal, a Bogu se daje ono najbolje što imamo, te kako se zlatom nastoji pozlatiti barem onaj unutarnji dio u kojem Isus boravi pod prilikama vina. Kalež se također ukrašuje i s izvanjske strane različitim ukrasima. Tako je i sa zavjetima – važno je pozlatiti nutrinu, svoje srce ljubavlju, a ukrasi koje kalež ima su zapravo kreposti koje rese život sestara. Nadalje je kardinal Puljić istaknuo kako se s vremenom ta pozlata troši pa ju je potrebno obnavljati. Tako je i sa zavjetima, s vremenom ih treba obnavljati kako bi nutrina uvijek bila pozlaćena onom istom ljubavlju.

Nakon propovijedi nastavljen je obred polaganja doživotnih zavjeta. Nakon litanija Sviju svetih, sestre su s upaljenim svijećama pristupile vrhovnoj glavarici s. M. Mariji Banić i izrekle obrazac zavjetovanja. Uslijedila je blagoslovna molitva kardinala Puljića, nakon koje je svakoj pojedinoj predao prsten, u znak doživotnog pripadanja Bogu i plave vjenčiće u znak djevičanske uzvišenosti.

Nakon obreda polaganja doživotnih zavjeta, uslijedila je obnova privremenih zavjeta koju su na godinu dana pred vrhovnom glavaricom izgovorile dvije sestre juniorke: s. M. Rita Oborović i s. M. Mihaela Martinović.

Ovim misnim slavljem dvije sestre su zahvalile Bogu za 60 godina redovničkog života: s. M. Nevenka Ivančić i s. M. Zlata Kobaš, dvije sestre su zahvalile za 50 godina redovničkog života: s. M. Niceta Rajković i s. M. Ružica Ivić i za 25 godina Bogu posvećenog života i služenju u Družbi zahvalila je s. M. Klara Jerković.

Nakon popričesne molitve u ime svih sestara jubilarki zahvalnu molitvu izrekla je s. M. Ružica Ivić nakon čega je uslijedio pozdravni govor provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten.