Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa za pokojnog mons. Marka Culeja o 15. obljetnici njegove smrti

Varaždin (IKA)

O 15. obljetnici smrti prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja u četvrtak 19. kolovoza u varaždinskoj je katedrali večernju misu za njegovu dušu predslavio njegov nasljednik umirovljeni biskup Josip Mrzljak, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

U zajedništvu s njime suslavili su biskup varaždinski Bože Radoš, svećenici središnjih biskupijskih ustanova, svećenici iz grada Varaždina, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu preč. Marko Đurin te umirovljeni svećenici, prijatelji biskupa Marka iz Zagreba, mons. Ivan Miklenić i mons. Alojzije Petrović.

U katedrali su se okupili vjernici grada Varaždina, prijatelji, obitelj i rodbina pokojnog biskupa Marka Culeja. Biskup Mrzljak homiliju je započeo podsjećajući na navješteni odlomak iz poslanice Korinćanima koji govori: „U vjeri hodimo, a ne u gledanju“. Upravao je to poteškoća suvremenog čovjeka koji hoće vidjeti, pojasnio je biskup i dodao da je važno učvršćivati svoju vjeru posebnu onu u Uskrsnuće jer to je temelj svih naših nadanja, da smrt nema posljednju riječ.

Nadalje je biskup Mrzljak pročitao nekoliko ulomaka iz različitig govora i propovijedi koje je pokojni biskup Marko izrekao, a u kojima je posebno svjedočio svoju vjeru u uskrsnuće. Posebno značajna uskrsna je poruka vjernicima iz 2006., posljednjeg Uskrsa koji je biskup Culej slavio ovdje na zemlji.

U svojo poruci biskup Culej je tada rekao: „Živjeti uskrsni misterij znači učiniti sve da u nama umre ono što je negativno i sebično kako bi živjelo ono pozitivno i Božje. Ako hodamo našim zemaljskim putovima tužni i beznadni, pritisnuti strahom i razočarani svakidašnjicom, Uskrs nam poručuje da ne klonemo i da se ne prestrašimo. Isus je proživio u svom ljudskom tijelu naš život: trenutke slave i veličanja, ali i trenutke odbijanja, prezir i osudu na smrt. Prihvativši muku i križ, posvjedočio je dokle ide Božja ljubav prema čovjeku. Naša vjera možda postaje mlitava i zato što u njenom središtu više nije vjera u uskrsnuće. A u uskrsnuću se Bog pokazuje kakav uistinu jest.“

Biskup Marko u ovim nam je svojim govorima posvjedočio kako je čvrsto vjerovao u uskrsnuće, „i u svojim zadnjim danima života, u svojim bolestima itekako je čvrsto vjerovao da i ta patnja i taj križ bolesti koji je nosio ima svoj smisao. I zato vjerujemo da je on sada zajedno s Isusom uskrsnulim u kojega je vjerovao“, rekao je biskup Mrzljak i zaključio homiliju pozivom okupljenima da učvršćuju svoju vjeru u uskrsnuće kako nas je za svoga života poticao i biskup Marko Culej.

Na kraju euharstijskog slavlja okupljnima se obratio i biskup Radoš: „Prije 15 godina kroz dolinu smrti prošao je prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej. Vjerujemo da je ušao u zemlju živih i da uživa dobra Gospodnja…a mi smo danas za njega prikazali svetu misu koja je prolaz kroz Isusovu muku, smrt i uskrsnuće.“

Uz zahvalu predvoditelju slavlja i prisutnim svećenicima biskup Radoš je potaknuo okupljene da, gledajući na grob koji čuva zemne ostatke čovjeka, uvijek gledamo Kristov grob koje je i mjesto Njegova uskrsnuća, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.