Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa zahvalnica Katoličke osnovne škole sv. Uršule u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Djelatnici, učitelji, učenici i njihovi roditelji Katoličke osnovne škole sv. Uršule slavili su u ponedjeljak, 17. lipnja, misu zahvalnicu za proteklu školsku godinu u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Euharistiju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s duhovnikom škole preč. Franjom Biškupom i vlč. Markom Domiterom.

U homiliji, biskup je tumačio novinu i zahtjevnost Isusovog puta u kojem se nadilaze pravila koja su do tada bila zapisana u svetim knjigama. „Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! Neki ove evanđeoske retke nazivaju provokacijom jer mijenjaju čitavo dotadašnje poimanje pravednosti. Isus pred nas postavlja tri zahtjeva. Prvi je okretanje obraza, neuzvraćanje na fizički napad. Ako zlu uzvraćamo zlom nikada nećemo drugoga izliječiti. Jedini je lijek za zlo opraštanje. Ako oprostiš, počinje jedan novi svijet“, naglasio je.
„Drugi Isusov zahtjev odnosi se na neopiranje onima koji nam žele uzeti materijalna dobra, pa čak i ona osnovna. Naravno da nam je takav put veliki izazov i pitamo se zašto bismo tako činili, no Isus nas poziva na velikodušnost jer se samo tako može mijenjati svijet oko nas, ali i mi sami“, poručio je.

„Treći zahtjev odnosi se na slobodu. U Isusovo vrijeme rimski vojnici često su znali prisiljavati domaće stanovnike, mladiće, da idu s njima da im pokažu put. Isus nas i u tome poziva na velikodušnost kako bi dijeleći put s drugima bili u prilici pokazati im i dalje nego što su htjeli, kako bismo svojom dobrotom kupili njegovu zloću. Isusov cilj nije da dobijemo druge, već da mijenjamo sebe. Isus ne kaže to ćete zapisati u knjigu i toga ćete se držati, nego ja sam učitelj, gledajte u mene, ja tako činim i stvaram oko sebe jedno novo kraljevstvo, stvaram novi svijet“, zaključio je.

Pjevanje tijekom mise predvodila je skupina „Laurus“ koju vodi učiteljica Mateja Gašparić Prepelić uz pomoć bračnog para Matije i Silvije Svoren. Prije mise, učenici dramske skupine škole pod vodstvom s. Jasminke Pomper izveli su scenski prikaz o silasku Boga među ljude na tramvajskoj stanici i susretu Boga s različitim ljudima prema knjizi „Bog u metrou“ Gilberta Le Mouëla.

Na kraju mise, ravnateljica s. Damjana Mihaela Barbarić zahvalila je svim djelatnicima, učiteljima, učenicima i roditeljima na zajedništvu i zajedničkim naporima da u život provode geslo škole „Služiti“. Zahvalila je sestrama uršulinkama, posebno vjeroučiteljicama s. Jasminki Pomper i s. Jasni Lučić, skupini Laurus i preč. Franji Biškupu koji su čitave godine brinuli o molitvenom i sakramentalnom životu roditelja, učitelja, a napose učenika. Zahvalila je i biskupu Radošu na svesrdnoj podršci i pomoći u radu škole te Uredu za medije Varaždinske biskupije na medijskoj potpori školi.

Nakon govora ravnateljice, učenici su pročitali „Isusovo pismo učenicima Katoličke osnovne škole Svete Uršule“, koje ih potiče da provedu „ljeto zajedno s Bogom“ na svim mjestima i situacijama godišnjeg odmora.