Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Koraće (IKA)

Zavjetnu misu u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, predvodio je u četvrtak 15. srpnja u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini vlč. Mato Matasović, župnik župe sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu.

Koncelebrirali su domaći župnik i derventski dekan fra Ivan Marić, koji je slavlje animirao i pjevanjem, te domaći sin fra Blažen Lipovac i grkokatolički župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik.

Okupila je Gospa i ovoga puta tridesetak svojih Koraćana kako onih koju tu stalno žive tako i Koraćana i njihovih prijatelja koji žive u Slavonskom Brodu.

Promišljajući o geslu „Majko dobroga savjeta budi nam utjeha i nada“, pod kojim Koraćani već petu godinu svakoga 15. u mjesecu slave zavjetnu misu svojoj Gospi Koraćanskoj, vlč. Matasović je u homiliji pojasnio u čemu treba nasljedovati Mariju. Rekao je kako je Marija kod navještenja najprije dopustila Gospodinu da je iznenadi, jer je osjećala da je Bog na djelu te poručio da, poput nje, i mi ne dopustimo da strah, koji nije od Boga, gospodari našim životom. Potom je Mariju stavio kao uzor nama vjernicima kako postupati u trenucima kada ne razumijemo do kraja što Bog od nas traži. Nadalje je rekao da nas Marija uči kako s Bogom surađivati, djelovati u konkretnom životu, kako se postaviti u životnim izazovima i kušnjama. Homiliju je završio ustvrdivši kako je Marija živi svjedok da Bog uvijek pobjeđuje. „Marija Majka sigurna nam je utjeha i nada. Ona i nama otvara nove horizonte i vidike u kojima ćemo jasno vidjeti Božju dobrotu. Ljudski i vjernički život uvijek se može proživljavati, na dva oprečna kolosijeka: s Bogom ili bez njega. Ukoliko smo s Bogom i na njegovoj strani, kao što je to bila Marija, kada svoje pouzdanje stavimo u Gospodina, možemo biti sigurno da će Bog sve izvesti na dobro. To se najprije ostvarilo u Mariji koja se prva pridružila uskrsnuću svoga Sina, a mi vjerujemo da će se ostvariti i na nama. To je temeljna nada kojom uvijek ispunjavamo srce kad se okupljamo oko Marije, drage vaše Gospe Koraćanske. Ljudski život, bremenit i ispunjen križevima nije cilj čovjekova života. Nebo i vječnost s Bogom, s Marijom naš je cilj. Zato i danas ovdje u Koraću molimo Mariju da svrne svoj pogled na nas te nam poslije ovoga života pokaže Isusa – blagoslovljen plod utrobe svoje“, poručio je vlč. Matasović.

Gospine litanije na kraju je mise predmolio fra Blažen. Druženje su toga puta nastavili uz zajedničku večeru koju im je u svojoj kući u Koraću priredio Šandor Lipovac.