Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Molitva za mir u Ukrajini i cijelom svijetu

Slavonski Brod (IKA)

Svećenici i vjernici Slavonskobrodskog dekanata sudjelovali su u subotu, 9. travnja u svetištu i župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na molitvi za prestanak rata u Ukrajini i mir u svijetu.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Tomislav Ćurić, slavonskobrodski dekan. Koncelebriralo je šesnaest brodskih svećenika među kojima domaći župnik Anđelko Cindori i o. Aleksandar Hmilj, župnik brodske grkokatoličke župe Uzvišenja Sv. Križa, koji je održao prigodnu homiliju.

Na početku homilije o. Hmilj je rekao kako su njegovi vjernici posebno potreseni ratom u Ukrajini iz koje su njihovi preci došli u ove krajeve prije 150 godina. Svjestan koliko su zla donosili svi ratovi kroz povijest kao i ovaj u Ukrajini u kojem stradavaju i djeca i stariji podsjetio je na najveći dar koji je Bog dao ovome svijetu, na život te naglasio da nitko nema pravo oduzeti ga.

„Ranjena ljudska narav je uzrok svakoga zla u svijetu. Ratovi su opomena nama da ne dopustima da se to više događa. Ono što mi kao vjernici možemo učiniti su naše kršćanske vrednote. Tri su stvarnosti koje moramo činiti ukoliko želimo sudjelovati u borbi protiv zla: naše osobno obraćenje, odnosno usmjeravanje svog života po Božjim zakonima, potom naša osobna i zajednička molitva, na što nas ovih dana poziva papa Franjo koji je Ukrajinu i Rusiju posvetio Bezgrješnom Srcu Marijinu te oproštenje“, rekao je uz ostalo o. Hmilj. Posebno se osvrnuo na najtežu i najzahtjevniju stvarnost u borbi protiv zla – na kršćansko praštanje, naglasivši „da smo kao kršćani na to pozvani onako kako nas poučava sam Isus – da praštamo i neprijateljima svojim“.

„Onoga dana kad se ratne mašine ugase, kada oružje utihne, onda kao vrhunac te pobjede treba doći oprost. On je izuzetno težak i zahtjevan, stoga oprostiti može samo svet čovjek. To je naš kršćanski trajni zadatak, a ako i njega izvršimo to će biti potpuni blagoslov za naš narod i za narod Ukrajine i Rusije. Nije nama cilj pokoriti neprijatelja, nego nam je cilj živjeti u boljem svijetu“, zaključio je o. Hmilj.

On je na kraju mise predmolio pobožnost Djevici Mariji, koju su redovnice bazilijanke pratile pjesmo na ukrajinskom jeziku.

Vidljivo dirnut tolikim brojem vjernika i svećenika o. Hmilj zahvalio im je na molitvi i svakoj podršci i pomoći koju ovih dana pružaju ukrajinskom narodu.

Uz svoju zahvalu Gospodinu dekan Ćurić zahvalio je svećenicima i vjernicima što su prepoznali vrijednost zajedničke molitve te sudjelovali na misi i molili za prestanak rata u Ukrajini i mir u svijetu. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Prikupljen milodar na misi namijenjen je za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, koji su ovih dana stizali u Slavonski Brod i okolicu, a dosada ih je stiglo 150.