Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Slavljena misa zadušnica za vlč. Davida Sluganovića

Slavonski Brod (IKA)

Misu zadušnicu za dugogodišnjeg župnika Župe Svete obitelji u Slavonskom Brodu vlč. Davida Sluganovića slavio je u petak, 31. svibnja 2024. u župnoj crkvi u Slavonskom Brodu katedralni župnik u Đakovu i dekan Đakovačkog dekanata preč. Ivan Lenić.

Suslavili su domaći župnik Domagoj Lacković i prvi upravitelj te župe nakon vlč. Davida vlč. Stjepan Sokolović. Kako je toga dana slavljen i blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije preč. Lenić je ustvrdio kako se taj blagdan posjeta i susreta dviju majki – Marije i Elizabete – u kojem Bog navješćuje ispunjenje spasenja za ljude, uklapa u život vlč. Davida.

„Vlč. David bio je osoba nebrojenih susreta i odnosa, služenja i pomaganja, malih i velikih dobročinstava usmjerenih obitelji i njezinim članovima, napose u potrebama i nevoljama“, rekao je na početku mise preč. Lenić. Ističući njegovo mladomisničko geslo „Tko dobro čini od Boga je!“ naglasio je da je ono bilo njegovo nadahnuće u ustrajanju neprekidnog činjenja dobra.

Prisjećajući se vlč. Davida kao mladog župnog vikara iz svojih ministrantskih dana preč. Lenić je rekao da je već tada bila prepoznatljiva briga vlč. Davida za potrebite kojima je znao nalaziti rješenja kako bi im pomagao. Posebno je istaknuo njegovu zauzetost tijekom Domovinskog rata i poslije kada su u Slavonski Brod stizale mnogobrojne izbjeglice i prognanici.

„U jakom tijelu toga čovjeka i svećenika kucalo je veliko srce u kojem su mnogi našli mjesta i bili pomilovani njegovom susretljivošću i razumijevanjem, dobrotom i pomoći. Otvorenost i spremnost u komuniciranju s mnogima, ustrajna kucanja na mnoga vrata, a da se pomogne potrebitom, veže se uz zalaganje vlč. Davida. Njegova se dobrota toliko puta učinila ludom i nepromišljenom, jer nije imala granica; nekada se kosila i s, od ljudskog faktora, postavljenim putevima. No, bio je to stil vlč. Davida“, rekao je preč. Lenić. Dodao je da je vlč. David bio svjestan svojih mana te naglasio da ga je više vodilo srce, nego razum.

„Živio je i volio svoje župljane, Brođane, sve ljude. Dijelio je radosti i tuge u susretima s tolikima, unosio sebe i od svoga svagdje dolazio i nešto donosio, nadasve radost, blizinu, utjehu, ma samoga Boga i njegovu ljubav. Zato je dolično da živi u našem sjećanju, u memoriji ove župe i grada. I zato se ne treba ustručavati ako i dalje budemo govorili da je ovo Davidova župa, Davidova crkva (…). Za sve ovo je on istrošio sebe (…). Neka i prema njemu Božja dobrota bude neizmjerna“, zaključio je u homiliji preč. Lenić.

Župljani su se u popodnevnim satima prije mise okupili na Gradskom groblju na njegovu grobu gdje je molitvu uz brodskog svećenika fra Domagoja Šimunovića predvodio župnik Lacković. Pjesmu koju je za tu prigodu napisao svom župniku pročitao je Pavo Garić. Pjesmu „Zaviri u moju dušu“, koju je vlč. David volio i često pjevao, otpjevao mu je na grobu župni zbor.

Vlč. David rođen je u Nijemcima 11. travnja 1958., zaređen je za svećenika u Đakovu 29. lipnja 1984. Kao župnik prvi put je „nastupio“ 30. studenoga 1986. u brodskoj Župi Svete obitelji u kojoj je ostao sve do svoje smrti. Preminuo je u srijedu, 31. svibnja 2023. u Općoj bolnici u Novoj Gradiški u 66. godini života i 39. godini svećeništva. Pokopan je u četvrtak 1. lipnja 2023. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Za pastoralni rad, domoljublje i karitativno djelovanje u Domovinskom ratu i obnovi grada, odlikovao ga je Grad Slavonski Brod 16. svibnja 2002. posebnom nagradom za životno djelo „Zlatnom čapljom“.