Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovačka: Isusovci otvorili godinu sjećanja na judeokršćanske svjedoke vjere

Bratislava (IKA)

Isusovci u Slovačkoj obilježavaju godinu sjećanja na isusovačkog novaka Tomáša Munka, kojega je SS strijeljao 1945. godine, izvijestio je 5. veljače 2024. Vatican News.

Za Tomáša i njegova oca Františeka Munka od 2011. godine vodi se postupak za proglašenje blaženima.

Dana 29. siječnja obilježena je 100. obljetnica rođenja Tomáša Munka (1924. – 1945.). Kao isuovački novak strijeljan je u posljednjim tjednima Drugoga svjetskog rata.

Godina sjećanja na Tomáša Munka počela je misom zadušnicom u isusovačkoj crkvi u Ružomberoku koju je predvodio pomoćni biskup Spiša Ján Kuboš. Geslo godine je „Svjedočanstvo vjere liječi rane“, a završit će 4. svibnja 2025. godine.

SS je uhitio Tomáša Munka u novicijatu

Tomášev otac František bio je direktor tvornice celuloze u Ružomberoku tijekom Drugoga svjetskog rata. On i njegova obitelj „počeli su ispovijedati Krista ne napuštajući svoje židovske korijene“, piše isusovački provincijal Jozef Šofranko na početku spomen-godine.

Godine 1943. sin Tomáš Munk ušao je u isusovački novicijat. U prosincu 1944. obitelj je uhićena nakon što su njemačke trupe napale Slovačku. Tragovi majke Gizele i sina Jurja izgubljeni su u koncentracijskim logorima Bergen-Belsen i Ravensbrück. Františeka i njegovog sina Tomáša strijeljao je SS 20. travnja 1945. nakon prisilnog rada u Sachsenhausenu i Lichtenradeu na maršu smrti blizu Berlina.

Sudbina obitelji Munk kao svjedočanstvo „moći oprosta“

O. Šofranko upozorava da sudbina obitelji Munk ostaje „momentum rasne i protucrkvene mržnje Hitlerove ideologije“. Obitelj Munk postala je dijelom „bezbrojnih žrtava židovskog naroda i Katoličke Crkve, koje je totalitarni režim nemilosrdno likvidirao, bilo zbog njihova podrijetla, bilo zbog odanosti Bogu. Oni su svjetlo Božje za nas i za sve koji se susreću sa sličnim situacijama nasilja, bilo u jednako brutalnim ili drugim različitim oblicima“, rekao je Šofranko.

Provincijal ističe da je njihov „sveti život ujedno i svjedočanstvo snage praštanja, ljubavi prema neprijateljima i vjere u uskrsnuće“.

Jačati svijest o judeokršćanskim korijenima

Životni put Tomáša Munka vezan je uz grad Ružomberok, „sadašnje sjedište Katoličkog sveučilišta, uz Slovačku i regiju srednje Europe“. Prema provincijalovim riječima, Tomášova priča također ima „potencijal da privuče cijeli svijet“.

„Neka nas obitelj Munk prati na putu unutarnje obnove našeg zajedničkog sjećanja. To je put poštovanja vjerskih uvjerenja drugih, put odanosti, poniznosti, vjere i ljubavi. To je svijest o vrijednostima koje proizlaze iz judeo-kršćanskih korijena iz kojih crpimo i duh i kulturu“, izvijestio je 5. veljače Vatican News.